Un nou proiect de modernizare a localităților rurale ale Moldovei: Maia Sandu anunță lansarea „Satului European Expres”
Full Article 3 minutes read

Un nou proiect de modernizare a localităților rurale ale Moldovei: Maia Sandu anunță lansarea „Satului European Expres”

Președinta Maia Sandu a anunțat lansarea proiectului „Satul European Expres”. Pe 25 aprilie, șefa statului a vorbit despre condițiile care trebuie să le întrunească noul proiect, dar și despre rezultatele programului național „Satul European”, lansat în martie 2022. Potrivit Maiei Sandu, în cadrul „Satului European” au fost finalizate 100 de proiecte și „aproape 100 de mii de oameni se bucură zi de zi de efectele programului”. 

„Astăzi vreau să anunț două lucruri importante pentru modernizarea europenizarea Republicii Moldova: finalizarea a 100 de proiecte în cadrul programului național „Satul European” și lansarea proiectului „Satul european Expres””, a comunicat președinta.

Șefa statului a spus că primele 100 de proiecte din cadrul „Satului European” au fost finalizate deja.

„Cu ceva timp în urmă, am venit cu inițiativa de a crea programul național „Satul European” prin care Guvernul a acordat finanțare pentru proiecte de dezvoltare în jumătate din localitățile din țară. Astăzi vreau să anunț că primele 100 de proiecte au fost finalizate deja. Drept rezultat, aproape 100 de mii de oameni se bucură zi de zi de efectele programului „Satul European””, a comunicat Sandu.

„Peste 20 de mii de oameni au obținut acces la apă potabilă, iar în jur de 34 de mii se bucură de iluminat public. (…) În satul Hîrbovăț, Anenii Noi, s-au construit peste 11 km de rețea de iluminat public, iar satele Șirăuți din raionul Briceni și Bușila din raionul Ungheni beneficiază acum de stații fotovoltaice. Au fost renovate sau dotate 14 grădinițe în doar un an pentru aproape 3 mii de copii din sate și orașe. Am modernizat 9 gimnazii și 3 licee așa încât elevii noștri să învețe în condiții mai bune. Au fost renovate și modernizate 18 centre culturale, au fost construite 9 terenuri de joacă, 3 terenuri sportive și un parc public”, a relatat președinta.

Totodată, Sandu a anunțat că a solicitat Guvernului ca în perioada imediat următoare să deschidă apelul pentru un nou concurs de proiecte „Satul European Expres”. Potrivit șefei statului, noul proiect trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să permită localităților să implementeze proiecte rapide cu termen de finalizare de maximul 6 luni și să rezolve necesitățile urgente ale localităților;
  • să fie simplificată procedura de înscriere a proiectelor în concurs.

„Sat cu sat, Europa va ajunge în casele noastre”, a conchis șefa statului.

***

Despre lansarea programului național de dezvoltare locală „Satul european”, Maia Sandu a anunțat pe 21 martie 2022. Președinta declara că primăriile pot depune propuneri de proiecte pentru construcția sau modernizarea sistemelor cu apă și canalizare, pentru renovarea grădinițelor, școlilor, caselor de cultură și a altor obiecte de infrastructură locală.

Programul va funcționa în baza unui concurs deschis și transparent, preciza șefa statului. Președinta mai menționat că în 2022, programul de proiecte pentru dezvoltarea locală are un buget de 470 milioane de lei. Alte 300 milioane de lei din cadrul programului au fost alocate proiectului de dezvoltare regională.

În februarie 2023 s-a anunțat că peste 5800 de copii din 21 de localități ale țării au parte de condiții mai bune de studiu după ce școlile sau grădinițele pe care le frecventează au fost renovate ori dotate cu echipamente moderne. Investițiile depășesc 16 mln de lei (800 de mii de euro) și au fost efectuate în cadrul Programului „Satul european”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: