Un partid a depus o petiție privind redenumirea Parlamentului în „Sfatul Țării”
Full Article 2 minutes read

Un partid a depus o petiție privind redenumirea Parlamentului în „Sfatul Țării”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) a solicitat, pe 27 martie, ziua când se marchează unirea Basarabiei cu România, chimbarea numelui Parlamentului Republicii Moldova în Sfatul Țării, „în semn de respect față de istorie”. Reprezentanții formațiunii au depus în acest sens o petiție la Parlament. 

PNM a menționat că Sfatul Țării a fost prima instituție democratică din istoria modernă a Moldovei din stânga Prutului și este un simbol important al luptei pentru libertatea și independența poporului nostru. Astfel, Partidul Național Moldovenesc consideră că este momentul potrivit să se aducă un omagiu oficial, prin solicitarea redenumirii Parlamentului Republicii Moldova în Sfatul Țării.

„Să nu uităm nicio clipă că suntem aici datorită oamenilor curajoși care au luptat pentru libertatea noastră și pentru dreptul nostru de a vorbi limba română și de a gândi liber după atâția ani în care aceste lucruri au fost practic interzise . Într-o lume în care trecutul este adesea uitat și ignorat, trebuie să ne amintim de eforturile și sacrificiile celor care ne-au precedat”, a declarat Dragoș Galbur, președintele Partidului Național Moldovenesc.

PNM a menționat că multe țări au deja denumiri specifice ale parlamentelor lor, care transmit mesaje de unitate și inspiră patriotismul. „De exemplu, Parlamentul Japoniei este numit Kokkai, adică Dieta Națională, Israel – Knesset, Irlanda – Oireachtas, Germania – Bundestag, Ucraina – Rada, Franța – Assemblée Nationale, Rusia – Duma de Stat, Serbia – Narodna Skupștina, Grecia – Vouli Ton Ellinon (Adunarea Națională a Greciei), Estonia – Riigikogu și Lituania – Seimas”, se arată în comunicatul formațiunii.

Astfel, Partidul Național Moldovenesc a îndemnat Parlamentul Republicii Moldova să ia în considerare petiția și măsurile solicitate.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: