Un senator rus a declarat că viitorul Transnistriei este în Moldova. Cum a reacționat Tiraspolul
Full Article 2 minutes read

Un senator rus a declarat că viitorul Transnistriei este în Moldova. Cum a reacționat Tiraspolul

Senatorul rus, Vladimir Djabarov, consideră că Tiraspolul și Chișinăul trebuie să ajungă la un acord și să formeze o țară unitară. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe, la centrul de presă Sputnik Moldova. Reprezentanții părții trasnistrene pentru politică externă au reacționat printr-un comunicat de presă, la spusele oficialului. Potrivit acestora, „decizia finală privind modelul relațiilor cu Moldova trebuie să o aibă poporul transnistrean”. 

„A existat planul Kozak, care din păcate, nu a fost semnat. Totul trebuie să decidă două părți: Tiraspolul și Chișinăul. Pentru viitor, eu văd, totuși, un stat unitar moldovenesc”, a declarat primul adjunct al președintelui Comitetului Consiliului Federației pentru Afaceri Externe, Vladimir Djabarov.

Politicianul a mai precizat că, în opinia sa, Chișinăul și Tiraspolul ar trebui să aibă „o frontieră unică, cu circulația liberă a mărfurilor”. Mai mult, potrivit lui Djabarov, nu contează ce structură va avea statul, federație sau nu.

Acesta a mai menționat că trebuie ținut cont de părerea poporului, însă fără utilizarea propagandei din partea niciuneia dintre părți. „Cel mai important este ca transnistrenii să se simtă cetățeni cu drepturi depline ai Republicii Moldova, iar moldovenii să nu se simtă străini atunci când vin în Transnistria, doar este vorba de o singură casă”, a mai spus Vladimir Djabarov.

De cealaltă parte, într-un comunicat de presă, reprezentanții politicii externe a Tiraspolului au menționat că „alegerea în favoarea independenței republicii și unirii cu Federația Rusă, făcută de poporul transnistrean în timpul referendumului din 2006 este singura posibilă”.

„Nu este un secret faptul că, în ultimul timp, situația privind soluționarea disputelor dintre partea moldovenească și transnistreană s-a înrăutățit, din cauza nerespectării, de către Moldova, a acordurilor la care s-a ajuns anterior, refuzul de a semna protocolul final în cadrul reuniunii în format „5+2“ de la Bratislava, dar și problemelor create de Chișinău în sfera bancară, precum și în cel al importurilor de mărfuri și utilizare a terenurilor.”

Reprezentanții Tiraspolului au mai menționat că locuitorii Transnistriei sunt cei care trebuie să decidă, în ultimă instanță, modelul de relații cu Chișinăul.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: