Un soldat polonez a fost găsit mort la Minsk. Ce spun anchetatorii?
Full Article 2 minutes read

Un soldat polonez a fost găsit mort la Minsk. Ce spun anchetatorii?

La Minsk a fost găsit spânzurat soldatul polonez Emil Cechko, informează BBC. Acesta a dezertat și a fugit în Belarus în timpul crizei migranților. El a acuzat grănicerii polonezi că ar fi lucrat în stare de ebrietate și ar fi deschis focul asupra migranților care reușeau să traverseze frontiera spre Polonia. Despre decesul lui Cechko a anunțat Comitetul de Anchetă din Belarus.

Anchetatorii belaruși au menționat că „iau în considerare toate versiunile posibile, inclusiv ipoteza morții violente”.

În data de 16 decembrie, Belarusul a anunțat că grănicerii l-au oprit la frontiera cu Polonia pe soldatul Emil Cechko. La rândul său, acesta a povestit ulteior postului de televiziune Belarus 1: „mi-am scos hainele și am fugit gol în direcția Belarusului”.

În cadrul mai multor interviuri pentru presa din Belarus, Cechko a denunțat presupuse „ucideri în masă” a migranților de către militarii polonezi și a susținut că el însuși a participat la astfel de acțiuni.

Pe 12 ianuarie, anchetatorii belaruși au declarat că Cechko le-a spus că ar deține informații despre peste 240 de crime.

Comisarul ONU pentru drepturile omului a declarat că nu au fost depistate rămășițe umane în locul indicat de soldatul polonez.

În Polonia, pe numele lui Cechko a fost inițiat un dosar penal pentru dezertare. El a fost dat în urmărire și risca până la 10 ani de închisoare. Șefii săi au fost concediați.

Criza migranților de la frontiera belaruso-poloneză a fost unul dintre pricipalele subiecte ale anului trecut. Țările europene consideră că președintele Alexandr Lukașenko ar fi profitat de migranții din Irak și alte țări pentru a exercita presiune asupra Poloniei și UE. De asemenea, capitalele europene nu exclud că Minskul și Moscova și-ar fi coordonat acțiunile în acest sens.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: