Una caldă, una rece: ANRE anunță noi scumpiri la carburanți, dar susține că Moldova este în top 4 țări din UE cu cele mai mici prețuri
Full Article 2 minutes read

Una caldă, una rece: ANRE anunță noi scumpiri la carburanți, dar susține că Moldova este în top 4 țări din UE cu cele mai mici prețuri

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță pentru ziua de 17 ianuarie noi scumpiri la carburanți. Reprezentanții Agenției menționează că ultimele majorări ale prețurilor sunt din cauza creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei de determinare a nivelului prețurilor.

De la începutul anului curent, cotațiile Platts la benzină și la motorină au crescut cu circa 100$/tona, comunică ANRE.

„Totodată, prețul petrolului a înregistrat săptămâna precedentă o majorare de 8%, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din octombrie 2022”, adaugă reprezentanții Agenției.

În același timp, ANRE spune că statisticele publicate de către Globalpetrolprices.com plasează în continuare Republica Moldova în top 4 țări cu cele mai mici prețuri la carburanți de pe continentul european.

„Prețuri mai joase decât în Republica Moldova pot fi găsite doar în Federația Rusă, Belarus și Turcia, țări care dispun de capacități proprii semnificative de producere și care reprezintă jucători importanți în lanțul logistic regional de utilizare a petrolului rusesc”, susține Agenția.

Prin urmare, ANRE susține că pe 17 ianuarie un litru de benzină se va scumpi cu 17 bani și va costa 24 de lei 20 de bani, iar cel de motorină va fi cu 13 bani mai scump – 23 de lei 94 de bani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: