Undă verde pentru evaluarea sistemului judecătoresc și a procurorilor. Grosu: „Pre-vettingul va fi. Spre necazul altora”
Full Article 3 minutes read

Undă verde pentru evaluarea sistemului judecătoresc și a procurorilor. Grosu: „Pre-vettingul va fi. Spre necazul altora”

Începe prima etapă a evaluării extraordinare sistemului judecătoresc și a procurorilor. Proiectul de lege privind măsurile aferente selectării candidaților la funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost adoptat în lectură finală de 63 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și fracțiunea Partidului „ȘOR” au boicotat ședința Legislativului din 10 februarie.

S-a votat în lectura finală proiectul care introduce obligativitatea verificării integrității tuturor candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor, inclusiv în CSM și CSP, înainte ca dosarele lor să fie transmise spre concurs/alegeri (procedura de pre-evaluare/pre-vetting).

Integritatea judecătorilor și procurorilor care vor dori să acceadă în aceste structuri va fi verificată de o Comisie de evaluare independentă. Comisia de evaluare este formată din 6 membri, desemnați după cum urmează: a) 3 membri naționali numiți de Ministerul Justiției la propunerea fracțiunilor parlamentare conform principiului proporționalității și câte 1 membru supleant pentru aceștia, propuși în aceeași ordine; b) 3 membri și 2 supleanți desemnați de către partenerii de dezvoltare și aprobați cu votul a 3/5 din deputații aleși;

Doar candidații care vor primi aviz pozitiv din partea Comisiei de evaluare vor fi considerați eligibili pentru funcțiile respective.

Fracțiunea BCS și fracțiunea Partidului „ȘOR” au lipsit de la ședința Legislativului.

Eu felicit toată lumea bună din țara asta, din Procuratură, din sistemul judecătoresc, cetățenii – că am votat această lege și vom porni acest pre-vetting foarte necesar și așteptat. Iar cei care astăzi au avut ocazia să pună umărul, să-și mai șteargă din imaginea șifonată de-a lungul timpului au ratat și această ocazie. Este decizia lor. Noi mergem înainte, pentru că avem nevoie să facem ordine în această țară. Vor ei, nu vor – reforma justiției va fi. Și pre-vettingul va fi. Spre bucuria oamenilor buni și spre necazul altora”, a comentat speakerul Igor Grosu.

Amintim că socialiștii au criticat dur proiectul de lege, pe motiv că nu ar fi fost dezbătut suficient. De celalată parte, președinta Comisiei Juridice Olesea Stamate a precizat că deputații din opoziție nu s-au prezentat la consultări.

De menționat că prevederile proiectului de lege vor fi aplicate pe o perioadă prestabilită de timp, până în data de 31 decembrie 2022.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: