Unii membri din echipa lui Șor riscă să nu poată candida la alegeri în următorii 3 ani. PAS propune restricționarea dreptului de a fi ales
Full Article 3 minutes read

Unii membri din echipa lui Șor riscă să nu poată candida la alegeri în următorii 3 ani. PAS propune restricționarea dreptului de a fi ales

Unii membri ai Partidului „ȘOR” – formațiune politică declarată recent în afara legii, riscă să nu mai poată candida la viitoarele scrutine electorale care se vor desfășura pe teritoriul Republicii Moldova în următorii trei ani. Deputata PAS, președintă a Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Olesea Stamate, anunță că fracțiunea PAS, care deține majoritatea în Parlament, a înregistrat un proiect de lege în acest sens. Proiectul vine să restricționeze, așadar, dreptul de a fi ales în cazul membrilor unui partid declarat neconstituțional.

„Astăzi a fost înregistrat un proiect de lege care vine să pună în aplicare un mecanism de prevenție, ce rezultă din declararea neconstituțională a unui partid politic. În acest context, am propus completarea Codului electoral, care restricționează dreptul de a candida la alegeri”, a anunțat Stamate.

Astfel, potrivit propunerii PAS, nu vor putea fi alese, pentru o perioadă de trei ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic, persoanele care la acel moment erau membri ai organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional.

„Am considerat că este oportună și justificată legiferarea de către Parlament a unei restricții asupra dreptului de a fi ales, și anume în cazul persoanelor care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional. În caz contrar, efectele practice ale Hotărârii Curții Constituționale s-ar fi rezumat la cei care actualmente dețin mandatul (prin faptul că devin independenți). Aceștia ar putea bine mersi să candideze la următoarele alegeri pe lista altui partid, sau ca și candidați independenți, ceea ce discreditează însăși ideea declarării neconstituționale a unui partid, în calitate de mecanism de prevenție”, a mai declarat Olesea Stamate.

Amintim că Curtea Constituțională a pronunțat pe 19 iunie hotărârea prin care Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional. Conform hotărârii, acesta urmează a fi dizolvat, iar deputații aleși în Parlament pe lista formațiunii urmează să rămână independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare. La câteva zile distanță, pe 26 iunie, Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a anunțat că a creat o nouă formațiune politică – Blocul politic „Șansă, Obligații, Realizări” (Ș.O.R).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: