„Va aduce după sine costuri suplimentare”. Premier Energy, despre amenzile pentru deconectarea deliberată a consumatorilor de la rețelele electrice

„Premier Energy” a venit cu o reacție, după ce deputații au susținut introducerea unor sancțiuni pentru deconectarea deliberată a consumatorilor de la rețelele electrice. Întreprinderea susține că „această inițiativă este una nechibzuită și ineficientă”.

„Modificările operate în Codul Contravențional intră în contradicție cu actele normative de reglementare în domeniul energetic și prevederile Legii cu privire la energia electrică, care stabilesc expres modalitatea de preavizare și de informare a consumatorului despre termenul de plată a facturii și consecințele neachitării acesteia”, se arată într-un comunicat emis de „Premier Energy”.

Întreprinderea notează că „această modificare legislativă va aduce după sine costuri suplimentare atât pentru furnizori, cât și pentru consumatori”, ceea ce va determina majorarea prețului de furnizare a energiei electrice. Costurile suplimentare estimative constituie circa 27 de milioane de lei pe an (doar pentru „Premier Energy”), ceea ce reprezintă o creștere a prețului mediu de furnizare a energiei electrice cu 0,7% (1,07 bani / kWh).

„Principala dificultate operațională pe care o implică noua obligație impusă, este faptul că se necesită o confirmare în scris din partea consumatorului privind recepționarea avizului suplimentar despre depășirea termenului de achitare a facturii pentru consumul energiei electrice și consecința care derivă din aceasta – deconectarea instalației sale electrice. Ținând cont de faptul că în majoritatea cazurilor, consumatorul nu se află acasă în momentul livrării avizului, acest lucru va îngreuna procesul de recepționare a acestuia”, se mai arată în comunicat.

Întreprinderea mai susține că „un grup limitat de consumatori ar putea abuza de această nouă reglementare, încercând în mod intenționat să evite plata pentru consumul de energie electrică, prin refuzul de a confirma în scris recepționarea notificării prealabile”.

„Premier Energy” precizează că în perioada stării de urgență, furnizorii de energie nu deconectează consumatorii pentru întârzierea plăților.

Amintim că pe 22 aprilie, deputații au susținut introducerea unor interdicții și sancționări pentru deconectarea deliberată a consumatorilor de la rețelele electrice.

Proiectul prevede introducerea unor modificări la Codul Contravențional în vederea sancționării deconectării instalațiilor de utilizare ale consumatorilor de la rețeaua electrică, până la momentul expirării unui termen de înștiințare de 10 zile, calculat de la data recepționării preavizului de deconectare, expediat după neachitarea energiei electrice curente, emise și expediate către consumator, de către furnizorul de energie electrică.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: