„Vă rugăm, nu e nevoie să ne salvați”. Vorbitorii de rusă din Moldova, răspuns pentru Ambasada Rusiei
Full Article 2 minutes read

„Vă rugăm, nu e nevoie să ne salvați”. Vorbitorii de rusă din Moldova, răspuns pentru Ambasada Rusiei

Sute de oameni au reacționat la adresarea publicată de Ambasada Rusiei în R. Moldova către cetățenii și „compatrioții” ruși, cu îndemnul de a semnala orice caz de discriminare. Majoritatea au scris că nu se simt discriminați și au rugat insistent diplomații ruși, în niciun caz, să nu încerce „să îi salveze”.

Ambasada Rusiei în Republica Moldova semnalează creșterea numărului de cazuri de discriminare a cetățenilor ruși, precum și a celor vorbitori de rusă. Potrivit misiunii diplomatice, s-au produs și cazuri de agresiune față de aceștia. Unde anume s-au produs cazurile, reprezentanții ambasadei nu au precizat, însă au îndemnat cetățenii să semnaleze astfel de incidente. Declarații similare au publicat și alte reprezentanțe diplomatice ale Rusiei, inclusiv cea din România.

Stimați cetățeni ai Rusiei și compatrioți ruși! În legătură cu întețirea cazurilor de discriminare pe motive de naționalitate, limbă, cultură, religie și săvârșirea acțiunilor cu caracter violent sau acțiuni care prezintă pericol pentru viață și sănătate, vă puteți adresa Ambasadei Rusiei”, se arată în mesajul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova.

Mesajul a adunat peste 1,5 mii de comentarii. Majoritatea persoanelor au scris că nu se simt discriminate în Republica Moldova și le-au sugerat diplomaților să se ocupe de oamenii discriminați în Federația Rusă.

Cumde nu vă este rușine, pseudodiplomați ai Rusiei. Cine îi va apăra pe rușii din Rusia de fărădelegile puterii. Ajunge să „salvați” și să mințiți, ați devenit deja Coreea de Nord, noi nu avem nevoie de asta”, „M-am născut în Moldova, vorbesc rusa, știu româna, totul este minunat. Încetați să semănați ură”, „De unde ați luat așa ceva? În Moldova poți vorbi liber rusa”, sunt câteva dintre comentariile publicate recent.

Alți internauți au acuzat Ambasada Rusiei că ar încerca să provoace tensiuni în Moldova.

Amintim că președinta Maia Sandu a comentat mesajul Ambasadei Rusiei. Șefa statului a dat asigurări că toți cetățenii Republicii Moldova sunt în siguranță, indiferent de limba pe care o vorbesc. Iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a precizat că nu a fost înregistrată nicio plângere pe motiv de discriminare, mai ales pe criterii de apartenență etnică.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: