Maia Sandu, despre declarația Ambasadei Rusiei: „Indiferent dacă vorbesc româna sau rusa, toți cetățenii sunt în siguranță”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre declarația Ambasadei Rusiei: „Indiferent dacă vorbesc româna sau rusa, toți cetățenii sunt în siguranță”

Președinta R. Moldova Maia Sandu a comentat, în cadrul unei conferințe de presă susținută pe 17 martie, declarația publicată de Ambasada Rusiei în Republica Moldova, care a solicitat cetățenilor ruși să semnaleze eventualele cazuri de discriminare sau agresiune. Șefa statului a dat asigurări că toți cetățenii țării, indiferent de limba pe care o vorbesc, sunt în siguranță.

Toți cetățenii R. Moldova, indiferent dacă vorbesc româna sau rusa sunt în siguranță în R. Moldova și noi lucrăm pentru siguranța și bunăstarea fiecărui cetățean. Din primele zile ale acestui război am făcut apel la unitate, am făcut apel ca să nu permitem discursului de ură să ne dezbine și le mulțumesc tuturor oamenilor care au urmat acest apel și care au contribuit ca să putem să menținem unitatea. R. Moldova respectă drepturile omului, face toate eforturile pentru ca fiecare cetățean, indiferent de limba pe care o vorbește, să se simtă în siguranță aici, acasă”, a răspuns Maia Sandu.

Anterior, și reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene Daniel Vodă a comentat declarația misiunii diplomatice.

Această postare nu contribuie la atmosfera de calm din societatea noastră și rugăm partenerii să se abțină de la astfel de gesturi și să de-a dovadă de o mai bună evaluare a situației din țara noastră. Ținem să subliniem că în țara noastră sunt garantate drepturile tuturor locuitorilor, Republica Moldova fiind un model în regiune pentru conviețuirea în pace și siguranță între toți locuitorii ei, indiferent de proveniența etnică asumată de către aceștia”, a menționat Vodă.

Potrivit MAEIE, nu au fost sub nici o formă înregistrate cazuri de discriminare, mai ales pe criterii de apartenența etnică. Totuși, în cazul în care cineva se simte discriminat, orice cetățean poate să se adreseze la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și egalității de șanse, inclusiv la linia fierbinte 0-8003-3388.

Amintim că Ambasada Rusiei în Republica Moldova a semnalat creșterea numărului de cazuri de discriminare a cetățenilor ruși, precum și a celor vorbitori de rusă. Potrivit misiunii diplomatice, s-au produs și cazuri de agresiune față de aceștia. Unde anume s-au produs cazurile, reprezentanții ambasadei nu au precizat, însă au îndemnat cetățenii să semnaleze astfel de incidente. Declarații similare au publicat și alte reprezentanțe diplomatice ale Rusiei, inclusiv cea din România.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: