Vadim Ceban dă asigurări: Până la primăvară nu vom avea gaz mai ieftin de 30 de lei pentru un metru cub
Full Article 3 minutes read

Vadim Ceban dă asigurări: Până la primăvară nu vom avea gaz mai ieftin de 30 de lei pentru un metru cub

Până la primăvară tariful pentru furnizarea gazelor naturale nu va fi mai mic decât ultimul preț aprobat de ANRE, care intră în vigoare de la 1 octombrie, adică de aproape 30 de lei per un metru. O declarație în acest sens a fost făcută de Vadim Ceban, șeful de la Moldovagaz  la emisiunea UNInterviu pentru Unimedia. „Pot să vă spun ferm că nu”, a accentuat Ceban.

„În fiecare zi calculăm indexul pentru luna următoare. În fiecare zi cu colegii urmărim ce se întâmplă pe piețe și respectiv sperăm fiecare lună și pe parcursul acestui chiar an trăim cu speranța piața să nu fie piața volatilă cum a fost în luna septembrie, martie, am observat în luna ianuarie, anul acesta. În opinia noastră dacă se menține acest trend și respectiv anul viitor, cred că în primăvară vom observa și vom vedea efectele reducerii cotațiilor produselor petroliere asupra prețului de achiziție a gazelor naturale, noi vom fi primii care ne vom adresa la ANRE cu ajustarea tarifului”, a spus Ceban.

El a mai menționat că scopul companiei pe care o conduce nu este de a avea un tarif exagerat.

„Noi furnizăm gaz consumatorului, și, evident, pentru acest produs dorim și plată. Cifra de afaceri depinde foarte mult și de capacitatea consumatorului de plată. Altfel unii consumatori migrează către alte produse energetice alternative – păcura, lemne, cărbune. Nimeni nu este cointeresat să avem reducerea de volume”, a afirmat șeful Moldovagaz.

Republica Moldova va avea gaze naturale din 1 octombrie, întrucât contractul cu Gazprom a fost semnat pentru 5 ani și concernul rus nu a notificat în vreun fel MoldovaGaz despre eventuale schimbări.

„De mâine activăm, la fel ca și acum, în baza contractului, care este în vigoare. Există volumele confirmate până la hotare. Acum discutăm cu Gazprom despre unele volume suplimentare, necesare pentru luna octombrie. Nu avem vreo notificare despre eventuale rezilieri sau limitări de furnizări”, a declarat Vadim Ceban, președintele MoldovaGaz.

Pe 1 octombrie, în Republica Moldova ar trebui să fie aplicată noua formulă de calcul al costului gazelor naturale, conform contractului semnat anul trecut cu Gazprom. Asta înseamnă că Republica Moldova ar urma să plătească în jur de 1050 USD pentru o mie m3 de gaz. În prezent, plătim în jur de 1880 USD.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a spus că se așteaptă ca Gazprom să respecte contractul semnat cu MoldovaGaz, însă deși încă nu au un răspuns din partea concertului rus, el a spus că Guvernul se pregătește de câteva scenarii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: