„Vag și lipsit de claritate”. Moldova va denunța încă un acord CSI legat de valorilor culturale și istorice
Full Article 2 minutes read

„Vag și lipsit de claritate”. Moldova va denunța încă un acord CSI legat de valorilor culturale și istorice

Proiectul privind denunțarea acordului cu privire la restituirea valorilor culturale și istorice ale statelor de origine, încheiat la Minsk la 14 februarie 1992, urmează să fie aprobat în cadrul ședinței Guvernului din 2 august și prezentat Președintelui Republicii Moldova spre examinare. Documentul a fost semnat de Republica Azerbaidjan, Federația Rusă, Republica Armenia, Republica Tadjikistan, Republica Belarus, Turkmenistan, Republica Kazahstan, Republica Uzbekistan, Republica Kârgâzstan, Ucraina și țara noastră.

Potrivit proiectului, denunțarea acordului a fost inițiată pentru că documentul este unul vag și este lipsit de claritate și precizie.

Totodată, în acest Aсоrdul se menționează că va fi constituită o Comisie interguvernamentală, care va сооrdоnа procesul de restituire а valorilor culturale și istorice către Statele de origine, însă aceasta nu a cost formată nici până în prezent.

De asemenea, schimbul de cataloage la nivelul statelor membre ale Comunității nu a fоst realizat.

Mai mult, articolul șase din Acord nu abordează în mod direct procesul de restituire а vаlоrilоr culturale și istorice a statelor de origine, se menționează în proiectul privind denunțarea Acordului.

Potrivit Ministerului Culturii, până în prezent, circa 90% din prevederile Acordului nu au fost implementate, iar acest lucru relevă ineficiența și inaplicabilitatea acestui document”, se mai arată într-un comunicat al Parlamentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: