VIDEO Poliția: liderul grupării „Șor” din Ungheni – reținut. O femeie l-a denunțat după ce a primit 1 500 lei
Full Article 6 minutes read

VIDEO Poliția: liderul grupării „Șor” din Ungheni – reținut. O femeie l-a denunțat după ce a primit 1 500 lei

Poliția a reținut un bărbat în vârstă de 26 de ani – „liderul unei grupări criminale din cadrul organizației criminale „ȘOR” din Ungheni”. S-a întâmplat după ce o femeie din Florițoaia Nouă, raionul Ungheni, l-a denunțat pentru tentativă de corupere electorală. În urma perchezițiilor, poliția a ridicat bani, acte de identitate, liste cu membri de partid, dar și liste cu observatori delegați atât în interiorul, cât și în adiacentul secțiilor de votare „care urmau să fie remunerați pentru influențarea opțiunii alegătorilor”. Suspectul riscă până la 5 ani de închisoare dacă vinovăția sa va fi demonstrată.

Inspectoratul General al Poliției a anunțat, pe 25 octombrie, că „liderul unei grupări criminale din cadrul organizației criminale „ȘOR” din Ungheni a fost reținut de oamenii legii, după ce o femeie l-a denunțat Poliției”.

„La 24 octombrie 2024, în adresa Inspectoratului de poliție Ungheni a parvenit denunțul unei femei, din localitatea Florițoaia Nouă, care a comunicat oamenilor legii că a primit mijloace financiare în sumă de 1 500 lei din partea liderului unei grupări criminale din cadrul organizației criminale „ȘOR”, cu scopul determinării acesteia să voteze în favoarea unui anumit candidat la alegerile prezidențiale și să se pronunțe cu opțiunea “NU” la referendum”, au menționat reprezentanții poliției.

Ulterior, în vederea acumulării materialului probatoriu, polițiștii au descins cu percheziții la domiciliul și sediul liderului – un bărbat de 26 de ani.

„Oamenii legii au depistat și ridicat mai multe probe pertinente cu privire la implicarea în săvârșirea infracțiunii de corupere: mijloace bănești, mai multe copii ale buletinelor de identitate ale cetățenilor, liste cu membri de partid și simpatizanți, pliante informative cu lozinci împotriva referendumului republican constituțional, mai multe cartele SIM, telefoane mobile, laptopuri și o tabletă cu informații relevante anchetei. Mai mult, au fost depistate liste cu observatori delegați atât în interiorul, cât și în adiacentul secțiilor de votare, care urmau să fie remunerați pentru influențarea opțiunii alegătorilor”, au comunicat reprezentanții poliției.

Suspectul a fost reținut pentru 72 de ore.

„A fost inițiată o cauză penală pentru corupere electorală, iar dacă vinovăția suspectului va fi demonstrată, acesta riscă amendă de până la 55 000 de lei sau închisoare de până la 5 ani. Polițiștii și procurorii din Ungheni continuă să investigheze cazul pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, au declarat oamenii legii.

Actualizare 16.49: Poliția a anunțat că instanța de judecată din Ungheni a aplicat bărbatului de 26 de ani măsura preventivă – arest pentru 30 de zile.

***

Urmare a scrutinului din 20 octombrie, după miezul nopții, Maia Sandu a spus că Republica Moldova s-a confruntat pe 20 octombrie și în ultimele luni „cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației” și a adăugat că „grupări criminale, împreună cu forțe străine, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă”. Sandu a menționat că sunt probe și informații că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi. Detalii AICI.

Pe 23 octombrie, Centrul Național Anticorupție anunța că mai multe persoane din Republica Moldova au primit amenzi între 25 de mii și 37 500 de lei, după ce s-a constatat contravenția de corupere electorală pasivă. În total suma amenzilor se ridică la circa 1 milion de lei. Detalii AICI. Înainte de aceasta, pe 22 octombrie, poliția anunța că investighează peste 400 de persoane suspectate de coruperea alegătorilor. Aceste persoane sunt acuzate că au acceptat bani în schimbul voturilor. Majoritatea celor vizați colaborau cu ancheta. Detalii AICI.

Pe 24 octombrie, poliția a anunțat că peste 138 de mii de persoane din Republica Moldova au intrat în contact direct cu sistemul bancar din Federația Rusă, aflat sub interdicție națională, „Promsvyazbank” (PSB Bank). Numărul persoanelor care au beneficiat de transferuri bănești este mult mai mare, potrivit lui Viorel Cernăuțeanu. Pe contul celor peste 138 de mii de persoane erau transferați bani și pentru membrii familiilor acestora. Dacă în luna septembrie era documentat transferul a 15 milioane de dolari, la moment cifra ajunge la 39 milioane de dolari. Detalii AICI.

Tot pe 24 octombrie, poliția a anunțat că 36 persoane dintr-un raion din nordul Republicii Moldova au primit bani pentru a fi influența procesul electoral din 20 octombrie. Alte încă peste 300 de persoane urmau să fie remunerate. În total erau pregătite plicuri cu bani pentru 19 localități din raion. Oamenii legii au efectuat percheziții pe 23 octombrie și au ridicat aproximativ 175 de mii de lei. Peste 520 de persoane sunt documentate. O persoană, care avea „rolul de coordonator pentru tot raionul”, a fost reținută. Detalii AICI.

În aceeași zi, președinta Maia Sandu, candidata Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate la scrutinul prezidențial, a declarat că a fost informată de către instituțiile statului despre existența unei rețele imense de cumpărare de voturi. „Am fost întrebați dacă e cazul să nu recunoaștem aceste alegeri și să organizăm alegeri repetate”, a comunicat Sandu. Tot ea a adăugat că procesul electoral nu trebuie oprit și a cerut instituțiilor statului să facă publice probele despre fraudă și să-i sancționeze pe cei care se fac vinovați. Sandu a spus că justiția din Moldova „s-a opus în acești ani oricărei curățări și a eșuat să ducă la bun sfârșit dosarele de corupție mari”. „Dacă justiția nu se trezește în ultimul ceas și închide ochii la vânzarea țării, viitorul Moldovei pentru decenii este în pericol”, a declarat Maia Sandu. Detalii AICI.

Pe 25 octombrie, Inspectoratul General al Poliției a anunțat că, în ajun, a întocmit 295 de procese-verbale pentru cazuri de corupere electorală pasivă, iar 163 dintre acestea au fost transmise Centrului Național Anticorupție pentru examinare. Poliția a reiterat că persoanele care colaborează cu ancheta sunt scutite de amendă și a încurajat cetățenii să raporteze orice tentativă de influențare ilegală a votului.

Tot pe 25 octombrie, ofițerii Centrului Național Anticorupție efectuează percheziții la Chișinău și în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni. Acțiunile au loc în dosarul de corupere electorală și finanțare ilegală a partidelor politice. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: