Vasnețov, convocat la MAEIE: i-a fost înmânată o notă de protest pentru ofensele aduse Maiei Sandu
Full Article 5 minutes read

Vasnețov, convocat la MAEIE: i-a fost înmânată o notă de protest pentru ofensele aduse Maiei Sandu

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova în legătură cu declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova. Totodată, lui Vasnețov i-a fost înmânată o notă de protest pentru ofensele aduse președintei Republicii Moldova. Informația a fost confirmată pentru NM de purtătorul de cuvânt al MAEIE Daniel Vodă. 

Pentru NM, reprezentantul MAEIE a menționat că declarațiile Mariei Zaharova reprezintă o „retorică agresivă”.

„Este o retorică inacceptabilă după ultimele declarații ale doamnei Zaharova. Ambasadorul rus a fost convocat la MAEIE, unde i-a fost înmânată o notă de protest pentru aceste ofense directe aduse președintei Republicii Moldova”, a comunicat Daniel Vodă.

***

Amintim că, pe 8 decembrie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a comentat noul Cod Electoral, adoptat de Parlamentul Republicii Moldova. Aceasta a declarat că refuzul tipăririi buletinelor de vot în limba rusă va provoca încălcarea drepturilor vorbitorilor de rusă din Moldova, dar și relațiilor bilaterale dintre Chișinău și Moscova. La fel, ea a spus că Maia Sandu „și-a mințit alegătorii” în toamna anului 2020.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al MAEIE Daniel Vodă a comentat „îngrijorările” Ministerului rus de Externe cu privire la noul Cod Electoral al Republicii Moldova, care ar putea aduce prejudicii drepturilor etnicilor ruși. Diplomatul moldovean a dat asigurări că drepturile tuturor minorităților sunt respectate, întrucât Chișinăul respectă normele democratice.

Despre Maia Sandu

Daniel Vodă s-a referit și la declarația Mariei Zaharova la adresa președintei țării Maia Sandu și a punctat că șefa statului este recunoscută ca lider care luptă hotărât pentru democrație, respectarea drepturilor omului și libertate.

Vreau să reamintesc purtătoarei de cuvânt al MAE rus că în diplomație există etică profesională după care ne conducem or calificativele absolut inacceptabile în adresa liderului unei țări, aleasă de poporul său este o lipsă de respect nu doar față de lidera noastră dar și față de fiecare cetățean pe care îl reprezintă. De asemenea, invit echipa doamnei Zaharova să citească cu atenție și să privească mesajele publice ale șefei statului, difuzate inclusiv în limba rusă”, a replicat diplomatul moldovean.

Despre cetățenia română

Reprezentantul MAEIE a menționat și interesul oficialilor ruși cu privire la cetățenia română a moldovenilor.

Nu voi obosi să reamintesc că pluralitatea de cetățenii în Moldova este garantată de lege. Sute de mii de moldoveni, inclusiv vorbitori nativi de limba rusă și-au REDOBÂNDIT cetățenia română sau dețin cetățenia americană, ucraineană, italiană, irlandeză, rusă, bulgară, estoniană sau a oricare altei țări. Ne iubim la fel de mult pământul, țara, identitatea, graiul, democrația, libertatea și pacea indiferent de limba pe care o vorbim acasă”, a conchis Vodă.

Ce prevede Codul Electoral?

  • Pot fi organizate alegeri timp de 2 zile în diasporă când există motive întemeiate.
  • Se modifică modul de numire a membrilor CEC: Președintele numește un (1)  membru; Guvern – 1;  CSM – 1, Parlament – 4 (majoritate – 2, opoziție – 1, societate civila – 1).
  • Sistemul electoral și modalitatea de constituire a circumscripțiilor nu vor putea fi modificate decât cu cel puțin 1 an înainte de scrutinul național;
  • Se exclude interdicția în privința concurenților electorali de a folosi  în campania electorală de a folosi în materialele și acțiunile sale de agitație electorală, simboluri de stat ale RM, personalități istorice deoarece este neproporțională libertății de expresie;
  • Alegeri pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova: suplinirea condițiilor pentru ocuparea funcției invocate cu deținerea studiilor necesare și stabilirea unui mecanism de verificare a cunoașterii limbii române

Transparentizarea finanțării campaniilor electorale: 

  • facilitarea deschiderii gratuite a conturilor cu mențiunea Fond Electoral”
  • competitorii urmează să raporteze săptămânal, în format electronic, toate tranzacțiile efectuate cu anexarea documentelor confirmative,
  • limitarea posibilității efectuării donațiilor în numele unor terți, prin plafonarea donațiilor la suma venitului anual al donatorului înregistrat pentru anul calendaristic precedent, și virarea în bugetul de stat a sumelor primite peste plafoanele permise de lege și sancționarea contravențională a donatorilor care comit astfel de abateri;

Alegeri locale: 

  • validarea mandatelor aleșilor locali se va face de consiliile electorale de circumscripție și nu de către instanțele judecătorești
  • revizuirea vârstei necesare pentru a candida la funcția de primar: de la 25 la 23 ani
  • revizuirea condiției privind studiile necesare pentru ocuparea funcției de demnitate publică
  • numărul mandatelor de consilieri se va stabili în baza Registrului de stat al populației și nu în baza datelor statistice;

Referendumul:

  • reducerea numărului de cetățeni pentru inițierea referendumurilor republicane legislative sau consultative. Astfel, în loc de 200 mii cum este în prezent, vor putea iniția referendumuri republicane legislative sau consultative 100 mii cetățeni ai RM din orice unitate administrativ-teritorială.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: