Venituri pasive. Cum poți câștiga în Moldova din valorile mobiliare de stat? Ghid NM
Full Article 9 minutes read

Venituri pasive. Cum poți câștiga în Moldova din valorile mobiliare de stat? Ghid NM

În Moldova nu sunt chiar atât de multe posibilități de a obține venituri pasive, adică venituri care nu depind de vârsta, sănătatea și capacitatea de muncă a unei persoane. Cel mai popular mod îl constituie depozitele bancare. În ultimii ani însă dobânda la acestea doar acoperă inflația. Un tip de venituri pasive mai puțin popular la noi îl constituie valorile mobiliare de stat (VMS). NM prezintă, cum puteți să împrumutați inteligent statul cu bani cu dobândă și să câștigați ceva din aceasta.

Ce înseamnă VMS

Valorile mobiliare de stat reprezintă un instrument financiar cu ajutorul căruia statul poate împrumuta bani de la populație și de la persoanele juridice pe un termen scurt, mediu și lung. În prezent, în Moldova sunt emise titluri de stat pe termen scurt (un tip de VMS), cu scadențe de 91, 182 și 364 de zile, precum și titluri de stat pe termen lung – cu scadență de doi, trei și cinci ani.

De ce ai putea investi bani în VMS

Ai putea să investești în VMS, ai putea și să nu investești – fiecare decide pentru sine. Pur și simplu oportunitățile de a investi sume mici cu riscuri mici în Moldova sunt destul de limitate. Principala oportunitate de acest gen o constituie depozitele bancare. Însă în ultimul timp, dobânda la acestea este foarte mică. Dobânda la depozitele în lei este astăzi de circa 4%. Anul trecut, conform datelor oficiale, inflația a fost mai mică de 1%, dar, de obicei, rata dobânzii la depozite este proporțională cu rata inflației, de aceea, de fapt, deschizându-ți un depozit, pur și simplu nu-ți pierzi banii.

Ai putea investi în imobile, dar pentru aceasta sunt necesare sume prea mari pentru majoritatea locuitorilor din Moldova. Să investești din Moldova în acțiunile companiilor din străinătate este dificil – acest lucru trebuie realizat prin intermediul brokerilor de peste hotare, dar nu toți lucrează cu străinii. Ai putea investi în criptomonede, dar în acest caz sunt riscuri mari și Banca Națională recomandă prudență maximă atunci când se face o asemenea investiție.

Despre oportunitățile de a investi bani în VMS în Moldova se știe prea puțin, dar veniturile generate de VMS, chiar și luându-se în calcul comisionul brokerilor, ar putea fi mai mari decât veniturile de la depozite. În plus, Banca Națională a anunțat recent că în curând, în țara noastră va apărea o platformă online specială unde cetățenii Moldovei vor putea să vândă și să cumpere valori mobiliare. De aceea NM a decis să relateze detaliat despre VMS.

Cum pot fi achiziționate VMS

VMS pot fi achiziționate la licitațiile pe care Banca Națională le organizează de câteva ori pe lună. Orarul licitațiilor este indicat pe site-ul Băncii Naționale. Ar trebui să atragi atenție la faptul că la unele licitații poți procura VMS pe termen scurt, la altele – pe termen lung.

După ce ai decis să împrumuți bani statului, ai stabilit termenele și suma pe care ești dispus s-o investești, trebuie să găsești un broker care va cumpăra la licitație VMS pentru tine. În Moldova, aproape toate băncile comerciale sunt brokeri VMS.

Cum selectezi banca

Ar trebui să știi că băncile oferă servicii de brokeraj în condiții diferite. Cineva percepe un comision fix de 25-40 de bani pentru o valoare mobiliară de 100 de lei, cineva – 0,1% din valoarea tranzacției, dar nu mai puțin de 50 de lei pentru o operațiune de achiziție a valorilor mobiliare.

Este important să înțelegi, ce înseamnă o operațiune. Dacă ai decis să achiziționezi VMS în valoare de 20 mii de lei cu scadența de un an, comisionul va fi de 50 de lei. Însă dacă din aceiași bani vei achiziționa două tipuri de VMS, de exemplu, cu scadența de un an și cinci ani, vor fi două operațiuni și va trebui să plătești câte 50 de lei pentru fiecare, deci, în total, 100 de lei.

Însă spre deosebire de depozite, în cazul cărora pur și simplu ai lăsat banii în bancă și peste un timp oarecare i-ai retras cu tot cu dobândă minus impozite (din anul 2021 – 3% din venitul la depozite), în cazul VMS ar putea fi mai multe comisioane.

Unele bănci percep comision pentru încheierea contractului de achiziție a VMS, deci, mai întâi plătești băncii pentru serviciile prestate pentru achiziția VMS, apoi pentru participarea la licitații. Băncile vor mai cere să deschizi un cont curent și acesta ar putea costa bani suplimentar. De exemplu, în banca în care eu mi-am deschis un cont, acest lucru a costat 50 de lei. Acesta putea fi deschis gratuit, online, însă colaboratorul băncii nu m-a informat despre aceasta. Ce-i drept, dacă ai un depozit în lei în această bancă, cel mai probabil ai deja și un cont curent.

Băncile vor percepe un comision și în cazul răscumpărării valorilor mobiliare, și la transferul de bani pentru aceste VMS de la Banca Națională în contul tău. În cazul meu, comisionul a fost de 0,7% din suma transferului. Unele bănci încasează plăți suplimentare pentru ridicarea numerarului. De exemplu, 1% din sumă.

Și, desigur, veniturile din VMS, la fel ca cele de la depozite, sunt supuse unui impozit de 3%.

Ce aspecte mai există

Unele bănci efectuează achiziții de VMS doar în oficiul central, iar unele – în orice filială. În orice caz, așa este indicat pe site-urile băncilor. În realitate însă situația ar putea fi cu totul alta. M-am convins de aceasta din proprie experiență. Ca să merg pe la filialele unei bănci și ca să aflu, unde pot întocmi cererea de achiziție a VMS, am avut nevoie de câteva ore. Angajații băncii s-au mirat aflând că pe site-ul băncii este indicat faptul că cererea poate fi întocmită la orice filială. Drept urmare, au putut să-mi întocmească contractul de prestare a serviciilor de brokeraj și cererea de achiziție a VMS doar în oficiul central al băncii.

Și încă un aspect. La achiziția valorilor mobiliare de stat, trebuie să propui prețul propriu, pentru că este vorba despre licitație. În cazul meu, prețul nominal a constituit 100 de lei și a fost aproape același cu prețul mediu de la licitația anterioară. După aceasta, trebuie să depui suma necesară pe contul bancar propriu. Dacă licitația se va încheia avantajos pentru tine, vei obține de la bancă un document care confirmă faptul că ești posesor de valori mobiliare.

Dobânda la valorile mobiliare vine la sfârșitul scadenței, iar la valorile mobiliare pe termen lung, de obicei, la fiecare șase luni.

Cât ai putea câștiga

În prezent, rata dobânzii la VMS e puțin mai mare decât la depozite. De exemplu, la mijlocul lunii februarie, valorile mobiliare de stat pentru 364 de zile s-au vândut la licitații cu 94,81 de lei la un preț nominal de 100 de lei. Peste un an, statul se obligă să le răscumpere cu 100 de lei, rata medie a dobânzii constituind în acest caz 5,49% anual.

Rata anuale ale dobânzii la valorile mobiliare de stat pe termen lung, pentru doi ani, constituie 5,65%, pentru trei ani – 5,85% și pentru cinci ani – 6,10%.

E mai convenabil să cumperi VMS dacă investești sume mari de bani, deoarece în acest caz, scade rata comisioanelor bancare fixe, de exemplu, pentru deschiderea unui cont. La unele bănci, comisionul fix pentru achiziția VMS cu sume neînsemnate este de 0,1% din sumă, dar nu mai puțin de 50 de lei. În acest caz, la achiziția VMS cu 10 mii de lei și cu 50 mii de lei, comisionul va fi același.

Pot fi returnați banii pentru VMS înainte de termen?

Nu, spre deosebire de depozit, nu poți primi banii pentru VMS înainte de scadență. Într-un comunicat de presă al Băncii Naționale s-a menționat faptul că de obicei, statul nu rambursează valorile mobiliare de stat înainte de termen. Teoretic, poți revinde propriile valori mobiliare altei persoane, însă trebuie să găsești această persoană, dar și băncile percep comision pentru vânzarea repetată a valorilor mobiliare.

Așa că, cel mai probabil, va trebui să-ți aștepți banii până la încheierea termenului VMS.

Și dacă statul nu va putea achita VMS

Acest lucru este practic imposibil. Cei de la Banca Națională susțin că în istoria Moldovei nu s-a întâmplat niciodată ca statul să nu fi fost în stare să plătească pentru valorile mobiliare de stat.

Potrivit afirmațiilor lui Veaceslav Ioniță, expert economic IDIS Viitorul, chiar și teoretic, nu se pot întâmpla situații în care Moldova nu va putea plăti pentru valorile mobiliare de stat interne. „În interiorul țării, neachitarea datoriei de stat este, în principiu, imposibilă. Altceva e că banii returnați în lei ar putea să se devalorizeze [în cazul modificării cursului valutar, de exemplu]. Dacă statul nu are suficiente mijloace financiare, ar putea să se împrumute din nou de la populație pentru a plăti pentru valorile mobiliare de stat. În caz extrem, statul poate solicita credit de la Banca Națională, însă acesta este un caz excepțional – așa ceva s-a întâmplat o singură dată, în anii 2000”, a spus expertul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: