Verde pentru electric. În Moldova vor apărea plăcuțe noi, iar pentru unele autoturisme vor fi obligatorii
Full Article 4 minutes read

Verde pentru electric. În Moldova vor apărea plăcuțe noi, iar pentru unele autoturisme vor fi obligatorii

Începând cu 7 iunie, mașinile cu motorul electric din Republica Moldova vor putea primi noi plăcuțe de înmatriculare, contra cost. Plăcuțele standard, cu numere negre, vor putea fi schimbate cu altele – verzi. Potrivit autorităților, noile plăci vor contribui la o mai bună identificare a mașinilor în trafic și la promovarea mobilității durabile. Plăcuțele cu numere verzi vor fi acordate atât autovehiculelor electrice noi, cât și celor care au fost deja înmatriculate. În cazul primelor, plăcuțele verzi sunt obligatorii. Plăcile, cu numere de înmatriculare verzi nepersonalizate, costă 550 lei. Atât valorează și preschimbarea plăcuțelor din standard – în plăcuțe cu numere verzi, cu păstrarea numărului de înmatriculare. 

Reprezentanții Agenției Servicii Publice (ASP) au menționat că, începând cu 7 iunie 2024, autoturismele cu sisteme de propulsie ecologice vor primi plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi. În această clasă intră doar autoturismele cu emisii zero de CO2: vehicule pur electrice sau cele care folosesc pilă de combustie cu hidrogen.

Potrivit Agenției, pe parcursul ultimilor ani, numărul automobilelor electrice a crescut considerabil. În total sunt înregistrate primar peste trei mii de automobile.

„Plăcile cu numere verzi vor fi acordate atât autovehiculelor electrice noi, cât și celor care au fost deja înmatriculate. Proprietarii de autovehicule electrice deja înmatriculate pot solicita preschimbarea plăcuțelor standard (cu numere negre) cu cele verzi. Plăcile cu numere de înmatriculare verzi vor fi un element distinctiv al autovehiculelor electrice, contribuind la o mai bună identificare a acestora în trafic și la promovarea mobilității durabile”, au comunicat reprezentanții Agenției.

Persoanele care au o mașină electrică și doresc să obțină noile plăcuțe de înmatriculare, cu numere verzi, trebuie să se prezinte la subdiviziunile de înmatriculare a transportului ale ASP cu următoarele acte:

  • Cererea solicitantului;
  • Dovada achitării contravalorii plăcilor;
  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Plăcuțele vechi cu număr de înmatriculare sau declarație de pierdere/furt (în cazul de preschimbare a numerelor de înmatriculare);
  • Procura (după caz).

Plăcuțele cu numere de înmatriculare verzi nepersonalizate costă 550 lei, plăcuțele cu numerele de înmatriculare la alegere din stocul plăcuțelor deja executate – 1100 lei. În cazul plăcuțelor cu numere de înmatriculare cu simboluri solicitate de către cetățean, disponibilitatea numărului și taxele pot fi consultate aici. Preschimbarea plăcuțelor din standard în plăcuțe cu numere verzi (cu păstrarea numărului de înmatriculare) costă 550 lei. Potrivit Agenției, cetățenii au posibilitatea să-și rezerveze din timp un număr de înmatriculare ce conţine simboluri solicitate. Lista numerelor de înmatriculare disponibile poate fi consultată aici.

Agenția a raportat că în anul 2014 doar un autoturism cu motor electric s-a înregistrat în Republica Moldova, în anul 2015 – 13 de autoturisme, în anul 2016 – 14 de autoturisme cu motorul electric, în anul 2017 – 36 de autoturisme, în anul 2018 – 42 de autoturisme, în anul 2019 – 191 de autoturisme, în anul 2020 – 210 de autoturisme, în anul 2021 – 396 de autoturisme, în anul 2022 – 729 de autoturisme, în anul 2023 – 1 012 de autoturisme, în anul 2024 (până la data de 30 aprilie) – 376 de autoturisme cu motorul electric.

Solicitat de autoblog.md pentru a clarifica obligativitatea acestor plăcuțe, directorul ASP Mircea Eșanu a declarat că „pentru înmatricularea primară, începând cu 7 iunie 2024, pentru mașinile complet electrice sunt obligatorii plăcuțele verzi”: „Pentru cele înmatriculate până pe 7 iunie 2024, preschimbarea nu este obligatorie, fiind benevolă și doar la cerere”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: