Vești bune de la guvernatorul BNM: inflația începe să scadă
Full Article 2 minutes read

Vești bune de la guvernatorul BNM: inflația începe să scadă

Banca Națională a Moldovei (BNM) prognozează că în următoarea perioadă rata anuală a inflației își va schimba traiectoria și va începe să se diminueze. Pentru ultimul trimestru al acestui an, Banca prognozează o inflație de 32,2%. 

Potrivit BNM, inflația va începe să scadă din noiembrie.

Pentru ultimul trimestru al acestui an, Banca Națională prevede o inflație de 32,2%, iar până în al doilea trimestru din 2024 inflația va scădea până la 5,1%.

În 2023 inflația, potrivit prognozelor BNM, va fi de 16%.

Chiar dacă urmează o schimbare de traiectorie a ratei anuale a inflației, guvernatorul Octavian Armașu a precizat că trebuie luate în calcul și eventuale riscuri și incertitudini pentru perioadă de prognoză ce urmează.

„Printre principalele incertitudini interne se numără asigurarea cu necesarul de resurse energetice și prețul acestora, ajustarea tarifelor, fluxul refugiaților, precum și condițiile meteorologice. De asemenea, se întrevăd riscuri externe – oferta redusă pe plan mondial, dar și cotații înalte la resurse energetice și alte materii prime. În același timp, multe incertitudini rămân legate de războiul din Ucraina”, comunică reprezentanții Băncii.

În luna septembrie, rata anuală a inflației a constituit 33,97%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: