Vicepremierul Andrei Spînu a avut o discuție cu directorul general al Gazprom Alexei Miller
Full Article 2 minutes read

Vicepremierul Andrei Spînu a avut o discuție cu directorul general al Gazprom Alexei Miller

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a avut o discuție online cu directorul general al concernului Gazprom, Alexei Miller.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe 30 august, în cadrul discuției a fost accentuată necesitate achitării de către Chișinău pentru gaz în termenii prevăzuți de contract și în capacitate deplină. De asemenea, s-a discutat „progresul implementării protocolului din 29 octombrie 2021 privind soluționarea problemelor actuale din sectorul gazelor”.

Amintim că președintele consilului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat pe 30 august că compania și-a onorat integral datoria față de concernul rus Gazprom pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova în prima jumătate a lunii august. Într-o postare pe canalul său de Telegram, Ceban anunță că acest lucru a fost posibil urmare a deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 29 august, conform căreia Energocom SA va achiziționa 10 milioane de metri cubi de gaz de la Moldovagaz.

„Vă informez că astăzi SA Moldovagaz a transferat Gazprom plata integrală pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii august 2022. Este vorba de 16,74 milioane de dolari SUA, adică 50% din avansul pentru consum în luna curentă”, a anunțat Ceban.

Contactat de NM, Vadim Ceban a precizat că Moldovagaz urmează să decidă în septembrie dacă va solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o majorare a tarifului pentru consumatorii finali. Potrivit acestuia, în septembrie, prețul de achiziție al gazului va constitui în jur de $1881/1000 m3 de gaz. Asta în timp ce, tariful actual este calculat pentru un preț de achiziție de $899/1000 m3.

Ultima majorare a tarifului la gaz a avut loc pentru luna august. Astfel, consumatorii casnici vor plăti 22,99 lei (cu TVA inclus) pentru 1 m3 de gaz.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: