Victor Parlicov se află la Baku: s-a întâlnit cu președintele uneia dintre cele mai mari companii petroliere din lume
Full Article 4 minutes read

Victor Parlicov se află la Baku: s-a întâlnit cu președintele uneia dintre cele mai mari companii petroliere din lume

Ministrul Energiei Victor Parlicov, care se află într-o deplasare de lucru în orașul Baku, Azerbaidjan, s-a întâlnit cu directorii companiei emirateze „Masdar”, a Asociației „SolarPower Europe” și a Asociației „WindPower” – toate specializate în energia regenerabilă. Părțile au discutat despre oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova. De asemenea, ministrul a avut o conversație și cu Rovshan Najaf, președintele companiei azere de stat „SOCAR” – considerată a fi una dintre cele mai mari întreprinderi petroliere din lume. 

Potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Eneregiei, în cadrul discuțiilor, Victor Parlicov s-a referit la „eforturile” ministerului de a crea un mediu sigur pentru dezvoltarea și implementarea proiectelor energetice inovatoare, oferindu-le condiții stabile și transparente pentru desfășurarea afacerilor. În context, ministrul Parlicov a invitat investitorii să analizeze oportunitățile investiționale ale țării noastre și să participe la licitațiile de construcție a capacitatilor mari de energie regenerabilă, care se vor desfășura în Moldova, în vara 2024. Câștigătorii acestor licitații vor avea posibilitatea de a vinde energia produsă la prețul licitat pentru o perioadă de 15 ani.

Chiar dacă piața de consum a energiei din Republica Moldova este una modestă, Guvernul depune eforturi strategice pentru integrare a rețelei de energie electrică a Republicii Moldova în rețeaua europeană, sincronizată cu ENTSO-E în 2022. De asemenea, în acest an va deveni funcțională bursa de energie, filiala OPCOM România, cu o experiență de 20 de ani în domeniu, care va permite crearea piețelor de energie pe termen scurt şi integrarea pieței moldoveneşti în cea europeană. Acest lucru va contribui la dezvoltarea comerțului transfrontalier de energie și va crește atractivitatea investițională pentru producătorii de energie regenerabilă din Republica Moldova”, a subliniat ministrul Energiei, potrivit comunicatului.

De asemenea, ministrul Victor Parlicov s-a referit la mecanismele de sprijin ale statului pentru producătorii de energie verde, precum și a confirmat angajamentul de a organiza licitațiile într-un mod care să asigure o participare cât mai largă, dar și un proces competitiv și transparent de desemnare a câștigătorilor.

În cadrul dialogului cu președintele „SOCAR”, Rovshan Najaf, ministrul Victor Parlicov s-a referit la oportunitățile investiționale pe care le oferă țara noastră și a invitat reprezentanții companiei să investească în proiecte de construcție a centralelor electrice, capacități de balansare, producere a îngrășămintelor. Părțile au agreat să dezvolte proiecte comune pentru fortificarea sectorului energetic al Republicii Moldova.

„SolarPower Europe” este cea mai mare asociație din sectorul solar fotovoltaic european, reunind peste 300 de organizații. „WindEurope” are peste 500 de membri din întregul lanț valoric al energiei eoliene: producători de turbine eoliene, furnizori de componente, utilități energetice și dezvoltatori de parcuri eoliene, instituții financiare, institute de cercetare și asociații naționale de energie eoliană.

„Masdar”a dezvoltat proiecte în peste 40 de țări, având angajamentul să investească peste 30 de miliarde de dolari în proiecte la nivel mondial și își propune să atingă 100 GW capacitate de generare a energiei verzi către 2030. “SOCAR” este compania petrolieră de gaze naturale deținută de statul Azerbaijan, cu active în 13 țări, inclusiv reţele de benzinării în Turcia, Georgia, România şi Ucraina.

Victor Parlicov se află la Baku: s-a întâlnit cu președintele uneia dintre cele mai mari companii petroliere din lume

Facebook/Victor Parlicov

Victor Parlicov se află la Baku: s-a întâlnit cu președintele uneia dintre cele mai mari companii petroliere din lume

Facebook/Victor Parlicov

Precizăm că, în perioada 29 februarie – 3 martie, Victor Parlicov participă la cea de-a zecea Reuniune ministerială anuală a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze. Agenda evenimentului se axează pe securitate energetică și oportunitățile de promovare a energiei din surse regenerabile.

În marja evenimentului, ministrul Energiei va mai avea o serie de întrevederi cu adjuncta Secretarului de Stat pentru resurse energetice în Departamentul de Stat al SUA, Kimberly D. Harrington, omologul său azer, Parviz Shahbazov, ministrul Economiei al Republicii Azerbaidjan, Mikayil Jabbarov, viceministra Energiei a Bulgariei, Iva Petrova. În cadrul discuțiilor, ministrul Parlicov va aborda oportunitățile de intensificare a colaborării dintre țările noastre în domeniul energetic și cel investițional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: