VIDEO 200 de tractoare se îndreaptă spre Chișinău. Când vor ajunge fermierii în capitală pentru a protesta
Full Article 2 minutes read

VIDEO 200 de tractoare se îndreaptă spre Chișinău. Când vor ajunge fermierii în capitală pentru a protesta

Asociația Forța Fermieirilor a anunțat că în prezent peste 200 de tractoare se îndreaptă spre Chișinău, acolo unde agricultorii urmează să protesteze. Iar alte 250 de unități agricole, potrivit organizației, au ieșit pe trasee naționale.

Asociația a declarat că în partea de nord a țării au ieșit mai mulți fermieri la protest decât săptămâna trecută. Potrivit acesteia, manifestației s-au alăturat fermierii din raioanele Florești și Glodeni.

„În unele raioane au fost fixate anumite probleme cu poliția, dar în prezent toata tehnică se deplasează către capitala fără impedimente. Cel mai probabil tractoarele vor ajunge în locuri autorizate pe marginea municipiului orientativ la orele 16.00-17.00”, a precizat organizația.

Precizăm că Asociația Forța Fermierilor a anunțat, în dimineața de 19 iunie, că agricultorii din raioanele Fălești, Cahul, Cantemir, Leova, Hâncești, Ialoveni, Căușeni, Ștefan Vodă, Ungheni, Strășeni, Criuleni, Anenii Noi, Orhei, Telenești și Rezina au pornit cu tehnica agricolă înspre capitală. După amiază tractoarele trebuie să ajungă în patru locuri autorizate în preajmă mun. Chișinău lăngă Gara de Sud, Aeroport, Centru Meteor și în comuna Stăuceni.

Ce vor fermierii?

„Forța Fermierilor” cere Guvernului de la Chișinău să-și asume public mai multe angajamente, printre care:

  • alocarea, nu mai târziu de 1 august 2023, a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3 000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă;
  • restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina;
  • obligarea Portului Giurgiulești, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească sau achitarea, până la 1 iulie 2023, a tuturor datoriilor la subvențiilor pentru anul 2022.

***

Ferrmierii au protestat, pe 7 și 8 iunie în mai multe regiuni ale țării. Un grup de agricultori s-a întâlnit, la Leova, cu prim-ministrul Dorin Recean, care a efectuat o vizită în teritoriu.

După două zile de proteste în teritoriu, Consiliul Asociației Forța Fermierilor a decis pe 9 iunie să înceteze manifestațiile. Potrivit reprezentanților agricultorilor, aceștia au decis să acorde guvernării 10 zile pentru a înregistra progrese în ceea ce privește negocierile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: