(VIDEO) Bloggerul Nekoglai acuză polițiștii ruși că au încercat să îl violeze în izolator
Full Article 6 minutes read

(VIDEO) Bloggerul Nekoglai acuză polițiștii ruși că au încercat să îl violeze în izolator

Bloggerul Nicolai Lebedev, cunoscut publicului larg drept Nekoglai, a publicat un video în care a vorbit despre reținerea sa din Federația Rusă, la scurt timp după ce a publicat parodia unui soldat rus care aruncă înapoi o grenadă lansată de o dronă. De menționat că la moment, tânărul se află în Republica Moldova.

Tânărul a explicat cum a fost reținut de polițiști. Aceștia au bătut la ușa lui, cu solicitarea de a le fi prezentate actele. Bloggerul spune că imediat a dorit să anunțe prietenii și avocatul său că oamenii legii sunt la ușa lui, la care polițiștii i-ar fi spus să nu o facă. Aceștia i-ar fi declarat bloggerului că el urmează să se coboare jos „pentru o secundă”.

Ieșind afară, bloggerul spune că a fost întâlnit de trei polițiști. Toți, potrivit lui Nekoglai, aveau pe față măști negre pe toată fața. Ulterior, bloggerul menționează că i s-a comunicat să-i urmeze în mașină. „Situația mi-a devenit mai clară când în automobil s-au urcat alți doi bărbați cu măști medicinale”, a comunicat bloggerul, menționând că unui din ei era cameraman.

„Acești oameni mi-au spus că eu am încălcat legea, că eu am discreditat Rusia și patria. Iar chiar acum trebuie să înregistrez un video cum îmi cer scuze în fața camerei și mi s-a oferit un text (…) Le-am spus că nu-mi voi cere scuze și că eu nu cred că am discreditat armata. Dacă cineva nu a înțeles video-ul meu, nu înseamnă că eu ceva am încălcat”, a comunicat Nekoglai.

Ulterior, în timp ce se deplasau spre o anumită locație despre care bloggerul nu știa, acestuia i-a fost luat și unul din telefoane. „Am luat telefonul dumneavoastră pentru verificare”, i s-ar fi spus.

Între timp, tânărul a fost adus la un sector de poliție din apropiere. Ajunși, polițiștii au ieșit din automobil, timp în care tânărul și-a anunțat avocatul despre locația în care se află. De menționat că Nekoglai avea la el și un al doilea telefon, care l-a scurt timp a fost luat de polițiști.

Bloggerul menționează că între timp a venit și avocatul lui. „Colaboratorii m-au bagă în mașină și au zis că trebuie să plecăm urgent”, comunică bloggerul, adăugând că mașina poliției a ieșit cu viteză din curtea în care se aflau. „Colaboratorii poliției au început să fugă de avocatul meu. (…) Da este amuzant, e vorba despre Rusia”, a adăugat el.

Ulterior, tânărul a fost adus la ședința de judecată. „În aceeași zi. Peste 7 ore de la reținerea mea a avut loc judecata. Cum s-a întâmplat asta? Nu știu”, a menționat el.

După ce i-au pronunțat decizia de expulzare, bloggerul spune că a fost condus la sectorul de poliție: „Din nou mi-au spus să înregistrăm un video unde îmi cer scuze”. După ce a refuzat, tânărul spune că a fost încătușat și condus la un alt etaj al sectorului de poliție.

„Prima ce au făcut acolo polițiștii, m-au lovit cu picioarele în piept. Eu credeam că ei mă vor speria, dar ei au început să mă lovească. Trei oameni în uniformă. Mă loveau cu toată puterea, săreau peste mine”, comunică tânărul, menționând că în acest timp era filmat de polițiști. „Mi-a fost clar, pe ei i-au trimis Mizulina. Pentru nimeni nu este un secret că Mizulina este implicată. Ea a trimis plângerea, ea m-a ofensat, toate acestea pentru a fi deportat. Pentru nimeni nu este un secret”, a comunicat tânărul.

Ulterior, bloggerul spune că a fost dezbrăcat și pus să îndeplinească „mai multe acțiuni de umilire”. „Ei mă băteau pe tot corpul, dar nu îmi atingeau fața”, a spus el. Ulterior tânărul spune că polițiștii au încercat să-i introducă o sticlă în el, dar nu au reușit. „Ei mi-au spus să fac eu aceasta. Eu mi-am făcut față că am făcut”, comunică el.

După care tânărul a menționat că a fost condus la un centru de detenție preventivă din Rusia. „Nu aveam nimic cu mine, doar hainele rupte de pe mine”, susține bloggerul. Fiind plasat singur într- celulă, la câteva zile a fost cazat cu el un bărbat din Moldova. „Polițiștii, pentru câteva pachete de țigări, l-au adus pe bărbat ca să mă bată”, a comunicat tânărul cu referire la discuția cu acesta. Nekoglai spune că bărbatul nu a efectuat indicațiile polițiștilor.

La un moment dat, tânărul spune că „am avut impresia că sunt ultimele zile ale mele”. Acesta a înregistrat un video în care se adresa  comunității online și comunica despre acțiunile din ultima perioadă. Video-ul a fost filmat de pe telefonul unui alt bărbat, care a fost plasat în următoarele zile în celula cu Nekoglai.

La câteva zile după aceasta, tânărul spune că a fost deportat în Republica Moldova. „Cum credeți am dorința să mă întorc vreodată în Rusia? Nu. Această dorință nu o am eu, dar și prietenii mei. (…) Regimul din Rusia este alcătuit din adevărați bandiți, care sunt gata să facă totul. Eu niciodată nu mă voi întoarce în Rusia”, a conchis tânărul.

Nekoglai are 22 de ani și s-a născut la Chișinău. Acesta și-a pierdut devreme părinții și de la 10 ani a fost crescut de către fratele său mai mare. El este pasionat de jocuri video și stream-uri. Acum trei ani, el și-a făcut account pe TikTok, iar în 2021 a ajuns să aibă peste 1 milion de urmăritori, fiind unul dintre cei mai urmăriți tik tokeri vorbitori de rusă.

În dimineața de 24 noiembrie, Nekoglai a fost expulzat din Rusia. Bloggerul a fost acuzat că a încălcat regimul migrațional.

Anterior, el a filmat un video în care parodiază un soldat rus care aruncă înapoi o grenadă lansată de o dronă. Șefa „Ligii pentru internet în siguranță” Ecaterina Mizulina a depus o plângere la Procuratură și la Ministerul rus de Interne. Aceasta a cerut inițierea unui dosar penal pe numele lui Nicolai Lebedev pentru discreditarea armatei ruse.

Imaginile care au provocat scandal în Rusia le puteți vedea AICI.

Pe 24 noiembrie, bloggerul a ajuns în Republica Moldova. El a fost întâmpinat, la aeroportul din Chișinău, cu o limuzină roz.

„M-au inspirat noutățile pe care le-am aflat după ce am ieșit din închisoare. Una dintre cele mai inspiraționale este faptul că voi, urmăritorii mei, ați fost de partea mea, atunci când împotriva mea s-au întors mulți dintre bloggeri. Unii au spus: „așa-i trebuie!”, iar voi i-ați pus la punct pe acești oameni”, a spus tânărul. Nekoglai a mai menționat că are „foarte multe de spus” despre ceea ce i s-a întâmplat, însă o va face treptat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: