VIDEO Candidata socialiștilor din satul Recea, scoasă din cursă. Și-ar fi falsificat diploma de studii, pentru a ajunge în fotoliul de primar
Full Article 3 minutes read

VIDEO Candidata socialiștilor din satul Recea, scoasă din cursă. Și-ar fi falsificat diploma de studii, pentru a ajunge în fotoliul de primar

Candidata Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la funcția de primar al satului Recea, raionul Rîșcani, Ludmila Sidorschi, a fost eliminată din cursa electorală. Se întâmplă după ce femeia ar fi prezentat la organul electoral diploma de studii generale, care s-a adeverit, în cele din urmă, a fi falsificată. Organele de urmărire penală au deschis un dosar penal pe acest caz, scrie NordNews.

Sursa citată precizează că candidata PSRM la funcția de primar al satului Recea a fost înregistrată în cursa electorală pe data de 8 octombrie, după ce a prezentat toate actele necesare, inclusiv un atestat care confirmă că a învățat în Ucraina.

„Atestatul era eliberat de către alt stat, mai exact de către Ucraina. L-am solicitat personal de la dumneaei în original, am făcut o copie, am sunat la Comisia Electorală Centrală, secția juridică, cu care m-am consultat. Dumnealor mi-au spus că dacă este ștampila și semnătura – se acceptă actul, deoarece, în Codul electoral este menționat că se cere copia actului de studii”, a declarat Daniela Pleșca, președinta Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Recea, citată de NordNews.

Pe 5 octombrie, însă, președintele Organizației Teritoriale al Partidului Social Democrat European (PSDE) Rîșcani, Iurie Urzică, în prezent candidat la funcția de consilier raional, a depus o cerere la poliție, după ce ar fi fost informat că, de fapt, Ludmila Sidorschi nu ar fi absolvit nicio instituție de învățământ generală.

La interpelarea Departamentului Educație și Științei al Administrației Regionale Cernăuți, de către Inspectoratul de Poliție Rîșcani, autenticitatea atestatului a fost infirmată.

„Dumnealor au făcut o interpelare la instituția de învățământ care a eliberat atestatul, de unde a venit un răspuns precum că așa atestat nu a fost eliberat de acea instituție și doamna nu a făcut studiile acolo”, a adăugat Daniela Pleșca.

Pe 23 octombrie, Iurie Urzică s-a adresat cu o contestație la Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Recea prin care a solicitat anularea hotărârii din data de 8 octombrie, când Ludmila Sidorschi a fost înregistrată în calitate de candidat electoral. Solicitarea a fost admisă.

Jurnaliștii NordNews scriu că au încercat să discute cu Ludmila Sidorschi, dar aceasta a refuzat să comenteze cazul în care este vizată.

Între timp, Inspectoratul de Poliție Rîșcani a pornit o urmărire penală pentru deținerea și folosirea documentelor oficiale false.

„Într-adevăr, avem înregistrat un asemenea caz la data de 5 octombrie curent. În cadrul documentării s-a stabilit că o femeie care candidează din partea unui partid politic la funcția de primar într-o localitate din raionul Rîșcani a prezentat Biroului Electoral de Circumscripție materialele pentru înregistrarea sa, care au inclus și o diplomă de studii, dar cu semne de falsificare. La moment se întreprind măsuri în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor, fiind pornit un dosar penal în baza articolului 361 aliniat 1 din Codul Penal”,  a declarat Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol, IGP.

În cursa pentru funcția de primar în satul Recea au rămas Dorin German din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, Valeriu Ghelan, de la Partidul Social Democrat European, Lilia Donu de la Șansă și Igor Curca, candidat independent. Aceștia nu au vrut să comenteze revocarea Ludmilei Sidorschi – notează sursa citată.

Conform legii, confecționarea, deținerea sau folosirea actelor oficiale false se pedepsește cu amendă în mărime de până la 32.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității sau cu închisoare de până la 2 ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: