VIDEO Carp, despre acuzațiile jurnalistei Natalia Morari că SIS-ul „spionează” diplomații ucraineni: „O provocare crasă”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Carp, despre acuzațiile jurnalistei Natalia Morari că SIS-ul „spionează” diplomații ucraineni: „O provocare crasă”

Acuzațiile lansate de jurnalista Natalia Morari despre faptul că Serviciul de Informație și Securitate (SIS) ar spiona diplomații ucraineni este o „provocare crasă”. Declarația a fost făcută de deputatul PAS și președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp. Oficialul a sugerat că informațiile respective fac parte din războiul informațional al Rusiei împotriva Republicii Moldova.

Avertizarea SIS

Pe 20 ianuarie, SIS a informat că un grup de persoane pregătește lansarea în spațiul public a unui narativ precum că autoritățile statului întreprind acțiuni orientate împotriva unor cetățeni ucraineni, care muncesc în instituțiile guvernamentale din țara vecină. SIS a precizat că ar urma să fie publicat și o copie a unei așa-zis document, care să dea credibilitate narativului. Atunci, SIS a precizat că scopul acestui grup este să compromită relațiile moldo-ucrainene și să slăbească încrederea dintre autoritățile din Ucraina și Moldova (Detalii – AICI).

Natalia Morari: „SIS spionează diplomații ucraineni”

Două zile mai târziu, Natalia Morari a publicat un reportaj despre o presupusă filare a diplomaților ucraineni din Moldova.

În mai 2023, înaintea summit-ului Comunității Politice Europene de la Bulboaca, din 1 iunie, la inițiativa șefului SIS, ar fi fost deschis un dosar penal secret de spionaj în privința persoanelor care ar pregăti acțiunilor de destabilizare a țării. Potrivit Nataliei Morari, în lista SIS cu persoane care ar fi pregătit destabilizări s-ar număra și diplomați ucraineni. După inițierea cauzei penale, susține Morari, ar fi început filajul diplomaților din țara vecină și a membrilor familiilor lor cu imagini foto și video. Morari a publicat și un document, care ar fi un raport de filare al unui diplomat ucrainean. Jurnalista susține că l-ar fi primit de la sursele sale din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Natalia Morari a declarat că măsurile de spionaj continuă și în prezent. Aceasta a menționat că serviciile secrete din Ucraina și președintele Vladimir Zelenski ar ști despre spionajul cetățenilor ucraineni încă de la început.

„Provocare crasă”

În cadrul ediției din 23 ianaurie a emisiunii „Moldova Live”, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp a comentat informațiile lansate în spațiul public de Morari. Carp le-a calificat ca fiind o „provocare crasă”.

Ceea ce a ieșit în spațiul public, declarațiile directorului Serviciului de Informații și Securitate, sunt informații despre ceea ce au considerat ei că sunt de ordin public și au fost anunțate. Și deja am văzut și alte acțiuni ale altor persoane, care noi știm că sunt în zona de influență rusă care încearcă, care încearcă să denatureze alte acțiuni ale Serviciului de Informație și Securitate. Consider că este o provocare crasă. Nu este pentru prima dat când „solnușka” are anumite acțiuni de denaturare a mesajelor care sunt aruncate în spațiul public. Dar noi știm foarte bine cum a fost parașutată în spațiul public „solnușka” și ea continuă acele narative care sunt indicate ca să fie aruncate în spațiul public. De aceea, atât timp cât nu sunt probate, dar sunt aruncate anumite mesaje… Pentru că noi știm bine, tot din acea zonă a venit atacul asupra refugiaților ucraineni, că li se acordă prea mult ajutor, sau că Republica Moldova nu trebuie să ofere spațiu de tranzit și așa mai departe. Tot din zona dată zine, face parte din războiul informațional”, a spus deputatul.

***

Natalia Morari este o jurnalistă din Republica Moldova, care a lucrat la posturile de televiziune Publika TV, Tv7, TV8 și N4. Pe 8 septembrie 2021, Natalia Morari a anunțat că ia o pauză de emisie și că iese temporar din Consiliul de Adminstrație al televiziunii TV8. Motivul invocat este faptul că aceasta ar fi șantajată de către angajați ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru că a avut o relație cu omul de afaceri cercetat penal Veaceslav Platon, care este și tatăl copilului său. Ulterior, SIS a anunțat într-un comunicat de presă că va ancheta cazul și i-a recomandat jurnalistei să depună o plângere și la Procuratura Generală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: