SIS: Un grup din care fac parte și foști ofițeri de informații, demiși pentru corupție și abuz, planifică destabilizări
Full Article 2 minutes read

SIS: Un grup din care fac parte și foști ofițeri de informații, demiși pentru corupție și abuz, planifică destabilizări

Un grup de persoane, printre care și foști ofițeri de informații, pregătește o campanie de dezinformare. Informația a fost confirmată pe 19 ianuarie de Serviciul de Informații și Securitate. SIS a precizat că a intrat în posesia de date ce indică la relansarea campaniilor de dezinformare și manipulare cu scopul de a destabiliza societatea noastră și securitatea regională.

Potrivit SIS, țintele noii etape ale campaniei de dezinformare și manipulare sunt:

– compromiterea relațiilor diplomatice ale Republicii Moldova, în special relațiile moldo-ucrainene;
– scăderea încrederii și a intensității cooperării la toate nivelele dintre autoritățile din Republica Moldova și Ucraina.
– reducerea interoperabilității de asigurare a securității regionale existente între organele de securitate, apărare și ordine de drept ale Republicii Moldova și ale Ucrainei.

Conform datelor obținute, un grup de persoane pregătește lansarea în spațiul public al narativului prin care acuză instituțiile statului de acțiuni orientate contra unor cetățeni ai Ucrainei, care ocupă diverse funcții în instituțiile guvernamentale ucrainene. (…) De asemenea, pentru a da o pseudo-credibilitate acțiunilor sale, se intenționează publicarea unei pretinse copii a unui document, parte a unui dosar penal gestionat de una din procuraturile specializate”, se arată în comunicatul SIS.

Serviciul de Informații și Securitate a declarat că frecvența și amploarea unor astfel de acțiuni va crește pe durata anilor 2024-2025 fiind țintite procesele de reformă, cele electorale care se vor desfășura în Republica Moldova, dar mai ales procesul de negocieri pentru aderarea la UE.

SIS a precizat că printre membrii grupului care pregătesc campania de dezinformare se regăsesc și foști ofițeri de informații, cetățeni ai Republicii Moldova, care, în diferite perioade, au fost demiși și eliberați pentru acțiuni coruptibile, însușirea banilor publici, abuz de putere, sechestrări de persoane, interacțiuni nesancționate cu servicii speciale străine.

***

Precizăm că, recent, președinta Maia Sandu a declarat că autoritățile moldovenești știu că în primăvară 2024 Rusia îşi va relua acţiunile de încercare de destabilizare a situaţiei din Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: