Au cumpărat un apartament, au așteptat finalizarea construcției, au câștigat procesul împotriva dezvoltatorului și totuși riscă să-și piardă locuința. Într-o astfel de situație se află aproximativ 80 de familii care au achiziționat imobile aflate în construcție, într-un bloc de locuit din sectorul Botanica, în urmă cu mai bine de cinci ani. Primele procese au început după ce compania de construcții a refuzat să le elibereze actele de predare-primire a locuinței, motivând că investitorii nu ar fi achitat integral sumele datorate.
Majoritatea reclamanților au câștigat în instanțele de fond și au reușit să obțină documentele pentru apartamentele lor. Totuși, în anul 2024, Curtea de Apel Chișinău a declarat actele de transmitere a proprietății, precum și chitanțele de plată — false. În baza acestei decizii, compania de construcții a intentat noi procese în prima instanță împotriva acestor locatari.
Potrivit proprietarilor, ședințele de judecată de la Curtea de Apel au avut loc fără ca ei să fie informați sau să participe. Locatarii susțin că totul s-ar face pentru a acoperi o lipsă de 20 de milioane de lei din interiorul companiei. În ciuda a tot ce se întâmplă, principala lor cerință este o soluție onestă și echitabilă.
Potrivit avocaților investitorilor contactați de NewsMaker, totul a început după ce în interiorul companiei au apărut neînțelegeri. Mai exact, acționarii s-au acuzat reciproc că au cauzat prejudicii și că au înstrăinat apartamente prin contracte de investiții, deși acestea nu ar fi fost achitate.
Echipa NewsMaker a solicitat un comentariu din partea lichidatorului, Tair Manalati, însă acesta a refuzat să răspundă la întrebările jurnalistului prin telefon.