VIDEO Chișinăul, avertizat de Moscova să nu se alăture sancțiunilor UE împotriva Rusiei 
Full Article 3 minutes read

VIDEO Chișinăul, avertizat de Moscova să nu se alăture sancțiunilor UE împotriva Rusiei 

Partea rusă avertizează Chișinăul să nu se alăture sancțiunilor Occidentului împotriva Moscovei. O declarație în acest sens a fost făcută de reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova în contextul în care recent, șeful Delegației UE în Moldova a menționat că Uniunea Europeană nu cere Moldovei să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei, însă „va fi bucuros să vadă” că țara se va dezvolta în această direcție. 

„Rusia nu a trecut neobservat de eforturile continue ale Uniunii Europene și NATO care sunt îndreptate să integreze pe deplin Republica Moldova în campania lor anti-rusă, precum și atragerea teritoriului Moldovei sub pretextul acordării asistenței de securitate”, a menționat Zaharova, potrivit RIA.

La fel, potrivit oficialului rus, experiența din ultimele luni arată că din cauza restricțiilor împotriva Rusiei suferă în primul rând cetățenii din țările care impun măsurile.

De menționat că NM a solicitat o reacție de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în contextul declarației părții ruse. Până la momentul publicării materialului, nu am primit un răspuns.

Amintim că la 23 iunie, Consiliul European a acordat Moldovei și Ucrainei statutul de țări candidate la UE.  Ulterior, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat într-un interviu că țara noastră se va alătura sancțiunilor împotriva Rusiei.

„Vom arăta solidaritate cu UE. Atât statutul, cât și aspirația noastră către Europa ne obligă să continuăm să fim solidari. Scopul acestor sancțiuni este oprirea războiului, pentru ca după aceea diplomații să se așeze la masa negocierilor și să găsească o soluție”, a spus Grosu.

În prezent, Chișinăul s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei în domeniul financiar-bancar. Președinta țării Maia Sandu a precizat că țara nu se poate alătura altor sancțiuni, întrucât acest lucru ar însemna să rămână fără energie electrică și gaz.

Pe 7 iulie curent, speakerul Consiliului Federației Ruse Valentina Matvienko a spus că politica de sancțiuni a Chișinăului față de Federația Rusă nu prezintă vreo amenințare pentru Comunitatea Statelor Independente, ci face rău chiar Moldovei. „Ce sancțiuni poate adopta Moldova față de Rusia? Desigur, este politică și dorința de a face pe plac Vestului. Dacă autoritățile moldovenești vor renunța la gaz, ce se va întâmpla? Vă veți încălzi cu balegă, paie?”, s-a întrebat retoric Matvienko, potrivit TASS.

Recent, șeful Delegației UE în Moldova Janis Mazeiks a menționat că UE nu cere Moldovei să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei, dar „va fi bucuros să vadă” că țara se va dezvolta în această direcție. El a mai spus că nu este vorba despre sancțiuni anti-ruse, ci despre „sancțiuni împotriva Rusiei din cauza agresiunii și atacurilor ruse asupra Ucrainei”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: