VIDEO Confirmat: Bărbatul vizat de SIS pentru propagarea războiului este jurnalistul Nicolai Kostîrkin
Full Article 4 minutes read

VIDEO Confirmat: Bărbatul vizat de SIS pentru propagarea războiului este jurnalistul Nicolai Kostîrkin

Bărbatul vizat de investigația PCCOCS și SIS, pentru propagarea războiului, este jurnalistul portalului Gagauznews.md (blocat de SIS în luna februarie) Nicolai Kostîrkin. Informația a fost confirmată pentru NM de către deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, Victor Petrov, care potrivit unei investigații, ar avea legături cu portalui Gagauznews.md. Contactată de NM, reprezentanta Procuraturii, Mariana Cherpec, a precizat că el NU a fost reținut.

În dimineața de 9 iunie, reprezentanții portalului gagauznews.md au scris pe rețelele sociale că jurnalistul este de negăsit.

Începând cu dimineața de 9 iunie, este ne negăsit redactorul portalului Gagauznews, jurnalistul cunoscut în Moldova, Nicolai Kostîrkin, autorul proiectului „Martor vizual” („Случайный корреспондент“)”, se arată în declarație.

Potrivit portalului rise.md, Kostîrkin ar avea legături cu deputatul Adunării Populare a Găgăuziei Victor Petrov.

„Portalul gagauznews.md, blocat de SIS, astăzi, pentru că incită la ură și război, aparține organizației “A.O. Centrul Comunitar Anticriză”.  Asociația are sediul la Comrat (UTA Găgăuzia) și este administrată de Ivan Uzun. Centrul Comunitar Anticriză deține și portalul nash.md, care se descifrează ca Statul Major Anticriză al Poporului și care se declară drept o organizație de voluntari și de binefacere. Fondatorul Centrului este Victor Petrov, deputat în Adunarea populară a UTA Găgăuzia. Potrivit declarației de avere și interese personale, Petrov deține 50% din agenția de turism Damla Tur SRL, iar soția lui este asociată în firma de transport Toligma Lux SRL și compania Lanius Trai cu sediul în Germania”. 

RISE Moldova

Deputat din Găgăuzia: „Represiuni față de jurnaliști”

Într-un comentariu pentru agenția TASS din Rusia, deputatul Adunării Populare a Găgăuziei Victor Petrov a declarat că acțiunile oamenilor legii sunt „o dovadă că au început represiunile față de jurnaliștii din Moldova”. Acesta a mai spus că jurnaliștii din UTA Găgăuzia în mod constant sunt amenințați de către structurile de forță. Acesta a mai calificat acuzațiile aduse lui Kostîrkin drept „invenții”.

Contactat de NM, Victor Petrov a declarat că jurnalistul a fost reținut (Procuratura infirmă acest lucru).

Este o situație foarte neplăcută. Nicolai Kostîrkin este redactorul-șef al portalului Gagauznews. Așa ceva nu trebuie să se întâmple într-o societate democratică, pentru că sunt consecințe negative. În lupta pentru drepturile și libertatea redactorului-șef al Gagauznews au fost implicați avocații. Vom lupta pentru drepturile lui, pentru demnitatea și reputația – atât a lui, cât și a altor cetățeni”. 

Victor Petrov, deputat al Adunării Populare a Găgăuziei

Imagini din timpul perchezițiilor

Între timp, SPIA a publicat imagini video din timpul perchezițiilor.

 

Percheziții în locuința și mașina lui Kostîrkin

Amintim că PCCOCS și SIS au anunțat pe 9 iunie că au documentat acțiunile unei persoane, manifestate prin propagarea războiului. Reprezentanții Procuraturii spun că persoana este bănuită și de acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase.

În cadrul investigațiilor desfășurate, s-a constatat că bănuitul în condițiile stării de urgență instituită în contextul războiului din Ucraina, prin intermediul canalelor de comunicații, gestionate și administrate de către acesta, a publicat și răspândit sistematic elemente propagandistice care justifică agresiunea militară asupra Ucrainei.

Persoana, potrivit reprezentanților Procuraturii, ar fi plasat sistematic informații și discursuri publice ce incită la ură și război.

Locuința și mașina acestuia au fost percheziționalte.

PCCOCS a publicat și o discuție telefonică, în care bărbatul ar fi oferit detalii despre acțiunile care urmează să le întreprindă.

Prima opțiune: ai noștri vor veni și vor spune de ce voi moldovenilor nu puteți să luptați pentru voi. (…) Al doilea moment, eu nu fac aceasta pur și simplu, eu am să fiu activ pe Telegram și în spațiul media. Eu am să pun jar pe situație. Ca să fie citit și în Rusia, și în Rusia să se cunoască. Eu am să contribui ca autoritățile ruse să ia capurile unora și să pună în locul lor pe alții pentru ca operațiunea specială să treacă efectiv”, a spus acesta.

***

Precizăm că Nicolai Kostîrkin a lucrat anterior și pentru portalurile sputnik.md și bloknot-moldova.ru.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: