(VIDEO) Cum ajung milioanele Partidului „ȘOR”, găsite la percheziții, în Moldova? Răspunsul Maiei Sandu
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Cum ajung milioanele Partidului „ȘOR”, găsite la percheziții, în Moldova? Răspunsul Maiei Sandu

Președinta Maia Sandu a declarat că majoritatea banilor găsiți în cadrul perchezițiilor la Partidul „ȘOR” vin din afara Republicii Moldova. Șefa statului a spus că autoritățile nu au încă un răspuns la întrebarea cum intră acești bani în țara noastră. Potrivit Maiei Sandu, în acest sens, trebuie îmbunătățit cadrul legal. Totodată, a adăugat președinta, instituțiile statului „trebuie totuși să reușească să descopere mai multe”. 

„Noi credem că majoritatea din acești bani vin din afara Republicii Moldova. Acum instrumentele sunt variate, instituțiile noastre trebuie să dea un răspuns. O parte din acești bani sunt identificați, sechestrați, o parte probabil – nu sunt sechestrați, pentru că uneori instituțiilor le reușește, altă dată nu”, a comunicat șefa statului, la ProTV.

„Dar la întrebarea majoră încă nu avem un răspuns clar, deci cum intră acești bani în țară pentru că e clar că intră pe căi ilegale”, a adăugat Maia Sandu.

Președinta crede că în acest sens trebuie îmbunătățit cadrul legal „pentru ca să se închidă potențialele portițe”. „Trebuie să se lucreze. Instituțiile care au această sarcină trebuie totuși să reușească să descopere mai multe”, a conchis șefa statului.

Ultima dată, pe 9 martie au avut loc percheziții în dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „ȘOR”. Au fost ridicați peste 4,5 milioane lei.

În cadrul perchezițiilor din 20 octombrie 2022, au fost ridicați peste 4,2 milioane MDL și 4 000 dolari SUA. Iar pe 2 noiembrie 2022 au fost depistate și ridicate peste 320 000 MDL.

Procurorii susțineau că pe parcursul ultimilor luni, cu ajutorul mijloacelor tehnice speciale, s-a reușit documentarea a mai multor episoade în care membrii grupului criminal organizat au transmis peste 3,3 milioane MDL, 61 000 euro și 55 000 dolari SUA către membri și activiști ai Partidului Șor.

„Banii respectivi au fost destinați pentru achitarea persoanelor care au participat la proteste, achitarea transportului și a salariilor în plic membrilor de partid. Probele acumulate confirmă faptul că banii provin din surse interzise de lege”, comunicau procurorii.

În februarie 2023, președinta Maia Sandu declara că în Republica Moldova s-ar pregăti destabilizări, menite să schimbe puterea de la Chișinău. Sandu menționa că „în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute în legăturile lor cu Plahotniuc”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: