VIDEO Dojdi și-a sistat activitatea în Rusia. Cum jurnaliștii evită cuvântul care începe cu „ră” și se termină cu „zboi”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Dojdi și-a sistat activitatea în Rusia. Cum jurnaliștii evită cuvântul care începe cu „ră” și se termină cu „zboi”

Postul de televiziune „Dojdi”, printre puținele din Federația Rusă care își permitea să critice guvernarea, și-a sistat activitatea. Anunțul a fost făcut pe 3 martie. Conducerea postului de televiziune, împreună cu angajații, au apărut într-o intervenție live, în cadrul căreia și-au luat rămas-bun de la telespectatori și au promis să revină. Tot astăzi, în cadrul unei intervenții live despre închiderea postului de radio „Eho Moskvî”, jurnalista Tatiana Felgenhauer a declarat că de vină este „cuvântul care începe cu „ră” și se termină cu „zboi””. Asta pentru că autoritățile ruse interzic jurnaliștilor să pronunțe cuvântul „război”.

Jurnaliștii discutau despre cenzură, iar Felgenhauer a fost întrebată din ce motiv „Eho Moskvî” a fost închisă anume acum.

Ce s-a schimbat? S-a schimbat… cuvântul. A început „cuvântul” interzis de Roskomnadzor și Ministerul Apărării. Eu cred că, dacă nu cuvântul care începe cu „ră” și se termină cu „zboi”, eu cred că am fi rezistat încă un timp. Nu mult, dar am fi rezistat. Însă cuvântul care începe cu „ră” și se termină cu „zboi” a schimbat totul. Și nu mai este nevoie să ne prefacem că în țară există presă liberă, conducerea nu are nevoie în general de presă, are nevoie doar de propagandă”, a menționat jurnalista.

Ulterior, conducerea postului „Dojdi” a anunțat că își suspendă activitatea pe o durată deocamdată necunoscută. Cu lacrimi în ochi, jurnaliștii au relatat ce a însemnat pentru ei să-și facă munca în această perioadă complicată.

VIDEO Dojdi și-a sistat activitatea în Rusia. Cum jurnaliștii evită cuvântul care începe cu „ră” și se termină cu „zboi”

screenshot

 

Ultimele cadre ale transmisiunii postului de televiziune sunt epice: baletul „Lacul lebedelor” de Ceaikovski, amintind de imaginile difuzate de postul național de televiziune al Rusiei în timpul puciului de la Moscova.

VIDEO Dojdi și-a sistat activitatea în Rusia. Cum jurnaliștii evită cuvântul care începe cu „ră” și se termină cu „zboi”

screenshot

Nu este primul caz de acest fel. Pe 3 martie, Novaya Gazeta a publicat un material despre cinci publicații din Ural, care au tipărit coperte cu îndemnul de a pune capăt „operațiunii speciale”, așa cum solicită Roskomnadzor să fie numit războiul din Ucraina. Ulterior, în redacțiile respective au fost desfășurate percheziții, iar poliția a confiscat tirajul. În material nu este menționat cuvântul „război”, acesta fiind înlocuit cu fraza „cuvântul care începe cu „r”, interzis de Roskomnadzor”.

***

După invazia Rusiei în Ucraina, Roskomnadzor (un fel de Consiliu de supraveghere a presei) a transmis instituțiilor mass media avertizări în care se arată că jurnaliștii ar publica „informații neveridice”, inclusiv pe motiv că ar numi operațiunea specială drept „atac, invazie, declarație de război”.

Din cauza restricțiilor, au fost blocate instituții de presă precum: postul de radio „Eho Moskvî”, postul de televiziune „Dojdi”, revista The New Times, publicația studențească Doha, publicațiile regionate taiga.info și krim.realii (Крым.Реалии).

De asemenea, pe 3 martie, Duma de Stat a aprobat amendamentul privind instituirea pedepsei penale și privarea de libertate pe durata a până la 15 ani în cazul „răspândirii informațiilor false despre acțiunile armatei ruse”.

De asemenea, Duma de Stat urmează să aprobe în lectura a doua proiectul de lege care prevede pedeapsă penală, inclusiv privarea de libertate pe durata a până la trei ani, pentru îndemnuri la instituirea sancțiunilor împotriva Rusiei.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: