(VIDEO) Grosu le cere funcționarilor de stat să renunțe la mail.ru
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Grosu le cere funcționarilor de stat să renunțe la mail.ru

Președintele Parlamentului Igor Grosu a îndemnat cetățenii, în special angajații din instituțiile statului, să nu folosească poșta electronică cu extensia „.ru”. Oficialul spune că utilizarea acesteia de către instituțiile statului „este neserios”. „Nu trebuie să vină cineva din afară să te ajute dacă tu elementarul nu-l înțelegi”, a adăugat Grosu. 

În cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, Grosu a fost întrebat ce subiecte s-au discutat pe 19 decembrie la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). „Am discutat despre securitatea cibernetică”, a comunicat oficialul.

Întrebat dacă s-au pus în discuție și alte subiecte, Grosu a declarat: „Nu, asta am discutat, pentru că ne-a luat și mult timp, este un subiect foarte complex. A ținut de toate atacurile cibernetice pe care le-am avut pe parcursul anului 2022, ce s-a făcut, ce trebuie să facem. Aici depinde nu doar de CSS sau ministerul responsabil de domeniu, aici depinde de fiecare instituție în parte, care are baze de date, care trebuie să-și protejeze fiecare angajat. Să folosească poșta corporativă, să nu folosească în special poșta cu extensia „.ru”, a comunicat Grosu.

Prin urmare, oficialul s-a adresat angajaților din instituțiile statului. „Stimați cetățeni, vă rog, mai ales cei care lucrați în instituțiile de stat, iată tot felul de corespondență oficială să o expediezi de pe adresele electronice cu extensia „.ru” este neserios. Nu mai trebuie să vină cineva din afară să te ajute dacă tu elementarul nu-l înțelegi, că trebuie să te protejezi și să folosești poșta oficială”, a precizat Grosu.

Totodată, președintele Parlamentului a fost întrebat cine a stat în spatele spargerii conturilor de Telegram a oficialilor moldoveni.

„Eu vă spun părerea mea – serviciile secrete ale Federației Ruse. (…) Nu există acum o entitate economică IT în Federația Rusă care să nu fie subordonată serviciilor secrete ruse. Ele folosesc orice posibilitate de a destabiliza situația din Republica Moldova. În cazul Ucrainei, ei aplică război convențional, în cazul nostru ei aplică război hibrid și aici ne referim la atacurile cibernetice, la războiul energetic, propagandă, tot felul de embargouri”, a conchis Grosu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: