Președintele Parlamentului Igor Grosu a îndemnat cetățenii, în special angajații din instituțiile statului, să nu folosească poșta electronică cu extensia „.ru”. Oficialul spune că utilizarea acesteia de către instituțiile statului „este neserios”. „Nu trebuie să vină cineva din afară să te ajute dacă tu elementarul nu-l înțelegi”, a adăugat Grosu.
În cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, Grosu a fost întrebat ce subiecte s-au discutat pe 19 decembrie la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). „Am discutat despre securitatea cibernetică”, a comunicat oficialul.
Întrebat dacă s-au pus în discuție și alte subiecte, Grosu a declarat: „Nu, asta am discutat, pentru că ne-a luat și mult timp, este un subiect foarte complex. A ținut de toate atacurile cibernetice pe care le-am avut pe parcursul anului 2022, ce s-a făcut, ce trebuie să facem. Aici depinde nu doar de CSS sau ministerul responsabil de domeniu, aici depinde de fiecare instituție în parte, care are baze de date, care trebuie să-și protejeze fiecare angajat. Să folosească poșta corporativă, să nu folosească în special poșta cu extensia „.ru”, a comunicat Grosu.
Prin urmare, oficialul s-a adresat angajaților din instituțiile statului. „Stimați cetățeni, vă rog, mai ales cei care lucrați în instituțiile de stat, iată tot felul de corespondență oficială să o expediezi de pe adresele electronice cu extensia „.ru” este neserios. Nu mai trebuie să vină cineva din afară să te ajute dacă tu elementarul nu-l înțelegi, că trebuie să te protejezi și să folosești poșta oficială”, a precizat Grosu.
Totodată, președintele Parlamentului a fost întrebat cine a stat în spatele spargerii conturilor de Telegram a oficialilor moldoveni.
„Eu vă spun părerea mea – serviciile secrete ale Federației Ruse. (…) Nu există acum o entitate economică IT în Federația Rusă care să nu fie subordonată serviciilor secrete ruse. Ele folosesc orice posibilitate de a destabiliza situația din Republica Moldova. În cazul Ucrainei, ei aplică război convențional, în cazul nostru ei aplică război hibrid și aici ne referim la atacurile cibernetice, la războiul energetic, propagandă, tot felul de embargouri”, a conchis Grosu.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!