(VIDEO) Gunoiște pe un teren de 20 de ha lângă Chișinău? Ceban cere excluderea unui proiect de lege din agenda Parlamentului
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Gunoiște pe un teren de 20 de ha lângă Chișinău? Ceban cere excluderea unui proiect de lege din agenda Parlamentului

Primarul municipiului Chișinău și deputatul neafiliat Gaik Vartanean solicită parlamentarilor excluderea de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului a proiectului de lege care prevede modificarea anexei la Legea nr.668/1995 pentru aprobarea Listei unităților ale căror terenuri destinate agriculturii rămân în proprietatea statului. Potrivit lui Ceban și Vartanean, proiectul prevede construirea unei gunoiști în raza municipiului Chișinău, în imediata adiacentă a localităților Stăuceni, Tohatin și sectoarele orașului Râșcani și Ciocana. 

Primarul Ion Ceban a menționat în dimineața zilei de 2 februarie că „guvernarea a pus pe ordinea de zi un proiect de lege prin care vrea să aducă tot gunoiul din toate raioanele sectorului centru a Republicii Moldova aici la Chișinău”.

„20 hectare din Chișinău trebuie să se transforme în gunoiște, conform proiectului de lege care este inclus fără a consulta opinia publică, Primăria. Nu sunt sigur că a fost consulat cu Primăria Stăuceni”, a comunicat edilul.

În cadrul unor declarații în fața jurnaliștilor, deputatul neafiliat Gaik Vartanean a menționat că „în perimetrul municipiului Chișinău, în apropiere de comuna Stăuceni, PAS vrea pe 20 hectare de pământ să construiască un loc pentru a depozita gunoiul din toate raioanele centrale din țară”.

Astfel, parlamentarul s-a adresat președintelui Parlamentului Igor Grosu, fracțiunilor parlamentare PAS, BCS și ȘOR.

„Din partea formațiunii MAN solicit de pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului a proiectului nr. 466 care prevede organizarea gunoiștii pe un teren de 20 de hectare în raza municipiului Chișinău, în imediata adiacentă a localităților Stăuceni, Tohatin și sectoarele orașului Râșcani și Ciocana. (…) Proiectul de lege a fost inclus cu un aviz negativ de la CNA, fără un studiu de argumentare, fără un studiu asupra sănătății cetățenilor”, a menționat parlamentarul.

„Este ilegal și criminal”, a conchis Vartanean.

În proiectul de lege se menționează că „prin derogare de la prevederile art. 83 din Codul funciar nr. 828/1991, se permite retragerea din circuitul agricol a unui teren agricol de calitate superioară cu gradul de evaluare a fertilității naturale de peste 60, cu suprafața de 20 ha, care va rezulta urmare a lucrărilor de separare din terenul cu numărul cadastral 3153208049, în conformitate cu modificările prevăzute la art. I și II din prezenta lege. Transmiterea acestui teren pentru crearea Centrului de gestionare a deșeurilor”.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: