(VIDEO) Krasnoselski a comentat presupusul „atentat terorist”. Cui se va adresa pentru a asigura securitatea regiunii?
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) Krasnoselski a comentat presupusul „atentat terorist”. Cui se va adresa pentru a asigura securitatea regiunii?

Presa din stânga Nistrului a difuzat în seara de 9 martie adresarea liderului nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski. Mesajul a fost publicat îndată după un „film documentar” despre presupusul atentat terorist dejucat, de organizarea căruia Tiraspolul acuză serviciile secrete din Ucraina. Krasnoselski a făcut apel la calm și a îndemnat localnicii să nu trateze cu ură refugiații ucraineni. De asemenea, acesta a anunțat că va fi depusă o declarație către Consiliul de Securitate al ONU, OSCE și partenerilor din formatul „5+2”. Krasnoselski nu a menționat în discurs nimic despre „partenerii din Rusia” ai regiunii.

Adresarea lui Krasnoselski a durat 6 minute. Acesta a menționat că la începutul lunii curente a fost dejucată o tentativă de atentat, care urma să aibă loc la Tiraspol.

„Atentatul a fost organizat și pregătit de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Toate persoanele reținute și cele date în urmărire au legătură directă cu instituția. Printre cei reținuți este un cetățean „transnistrean” și moldovean, judecat anterior pentru atac și supravegherea bordelurilor, care în ultima perioadă a locuit la Odesa. Restul bănuiților au ajuns aici în calitate de refugiați”, a menționat liderul nerecunoscut al regiunii.

Vadim Krasnoselski a mai spus că s-ar fi urmărit „nimicirea” unor persoane cu funcții înalte, prin minarea unei mașini. Aceasta ar fi urmat să explodeze într-un loc populat, situat în apropierea unei școli: „Se urmărea nu doar înlăturarea persoanelor cu funcții înalte, se miza pe moartea în masă a oamenilor. În afară de asta, persoanele respective monitorizau video persoanele cu funcții de răspundere. (…) La Bender a fost confiscată mașina care conținea circa 8 kg de hexogen. Au fost reținuți și unii suspecți. Toți au legături cu Serviciul de Securitate al Ucrainei și sunt cetățenii acestei țări”.

Liderul de facto de la Tiraspol a menționat că, în prezent, în regiune se află circa 25 000 de refugiați ucraineni. „Vă rog să nu vedeți în refugiați dușmani. Majoritatea au venit cu pace, să trăiască liniștiti. Noi suntem deschiși nu doar pentru cetățenii ucraineni, pentru toți. (…) Nu trebuie să lansăm o vânătoare de vrăjitoare, ci să conștientizăm că teroriștii nu au naționalitate. Au doar dorință de a ucide cât mai mulți oameni, indiferent de naționalitate”.

La final, Krasnoselski a declarat că i-a cerut responsabilului de „relații externe” să pregătească o declarație, pe care să o transmită instituțiilor internaționale: „Ne vom adresa membrilor Consiliului de Securitate al ONU, avem formatul „5+2”, alte structuri, inclusiv OSCE, cărora le vom cere să facă lumină asupra situației și să ne asigure securitatea”.

Amintim că, anterior, Kievul a calificat drept nejustificate acuzațiile autorităților nerecunoscute de la Tiraspol. Potrivit conducerii Ucrainei, în spatele acestei situații este „scenariul Kremlinului”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: