(VIDEO) Lângă Cetatea Hotin din Ucraina a secat râul Nistru. Ce spun autoritățile din Moldova
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Lângă Cetatea Hotin din Ucraina a secat râul Nistru. Ce spun autoritățile din Moldova

Segmentul râului Nistru din Republica Moldova nu va seca, deoarece „scurgerea pe teritoriul țării este compensată din lacul de acumulare Nistrean, care asigură un volum suficient pentru a acoperi necesitățile atât în alimentarea cu apă a populației, cât și menținerea condițiilor de viață în ecosistemele acvatice”. Precizarea a fost făcută de Ministerul Mediului și Agenția „Apele Moldovei”, după ce în spațiul public au apărut imagini din Ucraina, care arată că Nistrul a secat în apropiere de orașul Hotin, regiunea Cernăuți.

Pe 27 mai, observatorul.md a publicat un videoclip, în care o ucraineancă arată în satul Braga, vis-a-vis de cetatea Hotin, râul Nistru practic a secat. „Este înfiorător. O viață am trăit, dar n-am văzut așa ceva”, declară femeia în imaginile video.

Ulterior, Ministerul Mediului și Agenția „Apele Moldovei” au venit cu o reacție la imaginile video.

Republica Moldova nu este și nu va fi afectată de aceste fenomene hidrologice deoarece scurgerea pe teritoriul țării este compensată din lacul de acumulare Nistrean ce asigură un volum suficient pentru acoperirea necesității atât pentru alimentarea cu apă a populației cât și menținerea condițiilor de viață din ecosistemele acvatice. Situația prezentată în imaginile video s-a creat din cauza deversărilor din lacul de acumulare Nistrean în perioada aprilie-mai, a debitelor mici cauzate de lipsa precipitațiilor în munții Carpați și revenirii fluviului Nistru în albia sa naturală în această regiune”, au comunicat instituțiile.

Potrivit surselor citate, Agenția „Apele Moldovei” este permanent în contact cu instituțiile de resort din Ucraina pe acest subiect.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: