VIDEO Lavrov a vorbit despre Transnistria în Duma de Stat: „Avem 200 000 de cetățeni care trăiesc acolo și suntem preocupați de soarta lor”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Lavrov a vorbit despre Transnistria în Duma de Stat: „Avem 200 000 de cetățeni care trăiesc acolo și suntem preocupați de soarta lor”

Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov s-a arătat „preocupat” de soarta cetățenilor ruși care locuiesc în regiunea transnistreană. În cadrul ședinței Dumei de Stat din 14 februarie, acesta a amintit despre locuitorii regiunii transnistrene, dar și despre Găgăuzia.

Conducerea Moldovei nu este un organism independent, ci încă unul din proiectele Statelor Unite și Uniunii Europene. (…) În raport cu Găgăuzia știți că au anunțat că acele regiuni care sunt împotriva apropierii de Uniunea Europeană nu vor primi dotări din bugetul național. Cu Ucraina s-a întâmplat ceva asemănător în 2013. (…) Procesul de soluționare a conflictului transnistrean de către grupul „5+2”, în care Rusia este atât garant, cât și mediator, a fost înghețat. Occidentul nu dorește să-l convoace, înțelegând că doamna Sandu va face tot ce i se spune, și se poate a încerca rezolvarea problemei fără Federația Rusă și fără mecanisme internaționale. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a inversa această tendință pentru a relua procesul politic. La urma urmei, avem 200 000 de cetățeni care trăiesc acolo și, bineînțeles, suntem preocupați de soarta lor și nu le vom permite să devină victime ale altei aventuri occidentale”, a declarat Lavrov.

Precizăm că oficialii ruși invocă deseori argumentul privind „îngrijorarea față de soarta cetățenilor Federației Ruse” atunci când se implică în treburilor altor state. Unul dintre argumentele prin care Moscova justifică declanșarea invaziei din Ucraina, în februarie 2022, este „îngrijorarea” față de lezarea drepturilor populației din regiunile Donețk și Lugansk, populate preponderent de vorbitori de rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: