VIDEO Lavrov avertizează: „Amenințările la adresa securității pacificatorilor ruși din Transnistria vor fi considerate un atac asupra Rusiei”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Lavrov avertizează: „Amenințările la adresa securității pacificatorilor ruși din Transnistria vor fi considerate un atac asupra Rusiei”

Noi avertizări vin de la Moscova. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, susține că orice potențială amenințare la adresa securității așa-numitor pacificatori ruși din Transnistria va fi considerată un atac asupra Rusiei. Imaginile video cu declarațiile șefului diplomației rusești au fost făcute publice pe canalele de Telegram rusești.

„Acolo se află pacificatorii noștri, acolo se află militarii noștri care păzesc cel mai mare depozit de muniții din Europa, care se află la Cobasna. Toți trebuie să înțeleagă că o situație de amenințare la adresa securității forțelor rusești de menținere a păcii din Transnistria va fi considerată un atac asupra Rusiei”, a declarat Lavrov.

NM a solicitat un comentariu din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene la acest subiect. Până la publicarea știrii, însă, nu am primit nici un răspuns.

Precizăm că atacurile la adera Republicii Moldova s-au intensificat odată cu declanșarea războiului ruso-ucrainean, aflat chiar la graniță cu Republica Moldova. Îngrijorările oficialilor de la Chișinău cresc în condițiile în care pe teritoriul Transnistriei, necontrolat de autoritățile legitime ale Republicii Moldova, staționează ilegal circa 1.500 de militari ruși, care fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruse (fosta Armată 14 sovietică). Grupul de trupe este amplasat la Cobasna, lângă Râbnița, unde sunt depozitate munițiile fostei armate sovietice.

Așa-numitul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, s-a arătat îngrijorat de situația de la frontiera moldo-ucraineană. Potrivit lui, dacă acțiunile de luptă din Ucraina se vor extinde în Transnistria, atunci în regiune și în Moldova va începe un război între Rusia și NATO. Pentru a preveni o astfel de situație, Krasnoselski spune că Tiraspolul va propune participanților formatului „5+2” să semneze un documente cu privire la garanțiile de pace.

Pe 31 august, Lavrov a declarat că Rusia și Transnistria pledează în favoarea reluării dialogului direct cu Chișinăul. Într-o intervenție la canalul rusesc RT, Lavrov a amintit și de Găgăuzia, care, potrivit lui, „reclamă un statut special”. Șeful diplomației ruse a criticat politica Chișinăului. Potrivit lui Lavrov, guvernarea ar evita în mod deliberat un dialog direct cu Tiraspolul și Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: