VIDEO „Lunar vă plătea 15 mii de euro”. Jurnal TV, reacție la declarațiile Nataliei Morari că Veaceslav Platon a „ajutat” televiziunea
Full Article 5 minutes read

VIDEO „Lunar vă plătea 15 mii de euro”. Jurnal TV, reacție la declarațiile Nataliei Morari că Veaceslav Platon a „ajutat” televiziunea

Candidata la scrutinul prezidențial Natalia Morari a spus că Veaceslav Platon ar fi susținut financiar postul Jurnal TV. „Lunar vă plătea sume de 15 mii de euro”, a comunicat Morari la dezbaterile electorale de la Jurnal TV. Declarațiile au fost făcute după ce moderatorul dezbaterilor a întrebat-o care este influența lui Platon, care este tatăl copilului ei, asupra campaniei sale electorale. Între timp, moderatorul emisiunii a catalogat drept „o mare minciună” cele declarate de Morari. Iar Jurnal TV a numit declarația Nataliei Morari drept „falsă și defăimătoare”. „Ne rezervăm dreptul de a acționa pe cale legală, însă înțelegem că aceste acțiuni sunt așteptate de persoanele vizate pentru a își populariza falsurile răspândite și pentru a se victimiza, împrejurări în care nu vom coborî la nivelul lor”, a menționat televiziunea. 

Declarația Nataliei Morari și a lui Veaceslav Platon

Pe 14 octombrie, în timpul unor dezbateri electorale la Jurnal TV, Natalia Morari a fost întrebată de prezentatorul televiziunii Dumitru Mișin „care este influența sau cât influențează Veaceslav Platon” deciziile ei și participarea în campania prezidențială.

„Domnul Platon nu candidează în această campanie dar el influențează campania exact în aceeași măsură în care influența politica editorială a Jurnal TV în perioada 2016 – sfârșitul anului 2019, când lunar vă plătea sume de 15 mii de euro cash”, a răspuns Morari.

„Poftim?”, a reacționat prezentatorul TV.

„Da, atunci toate investigațiile Jurnal TV despre furtul miliardului erau făcute de avocații lui Platon. Întrebații pe șefii dumneavoastră. (…) Dacă dumneavoastră nu cunoașteți acest lucru nu este problema mea”, a adăugat Morari.

„O mare minciună. (…) Este o mare problemă a dumneavoastră faptul că nu faceți distincție între adevăr și minciună”, a comunicat prezentatorul.

„Domnule Mișin, dați-mă în judecată”, a adăugat candidata. „Dumneavoastră împrăștiați falsuri”, a conchis prezentatorul TV.

În seara aceleiași zile, Platon a scris pe rețelele de socializare că a „ajutat” televiziunea când era pe punctul de a se închide.

„Am ajutat Jurnal TV gratuit și fără condiții. Eram de aceeași parte a baricadelor. Ei erau pe punctul de a se închide. Eu eram în închisoare. Nu am putut permite închiderea unuia dintre ultimele canale de opoziție prin care oamenii puteau afla adevărul. În acel moment, la Jurnal TV încă se spunea adevărul. (…) Singurul lucru pe care l-am cerut a fost să fie prezenți la ședințele mele de judecată, unde eu puteam striga pe hol, să le spun oamenilor, cine cu adevărat le-a furat miliardul de dolari”, a scris Platon. 

Reacția Jurnal TV

Reprezentanții Jurnal TV au numit informațiile, că televiziunea ar fi fost finanțată de controversatul Veaceslav Platon prin intermediul avocaților acestuia, „false și defăimătoare”. 

„Aceste afirmații sunt complet neadevărate și nu au nicio bază factuală. Jurnal TV este un post de televiziune independent, dedicat informării corecte și obiective a cetățenilor. Întotdeauna am funcționat în conformitate cu principiile jurnalismului profesionist și cu respectarea strictă a normelor legale. Nu am primit niciodată finanțare sau sprijin de la persoane controversate sau implicate în activități ilicite”, a menționat televiziunea, într-un comunicat expediat către NewsMaker.

Postul TV a adăugat că „aceste acuzații sunt parte a unei campanii de denigrare și discreditare” a Jurnal TV. „Având ca scop compromiterea credibilității și integrității noastre în fața publicului. Cei care răspândesc astfel de dezinformări urmăresc să obțină beneficii personale și să lovească într-o instituție de presă care luptă pentru adevăr și pentru dreptul cetățenilor la informație corectă”, a adăugat postul TV.

„Ne rezervăm dreptul de a acționa pe cale legală împotriva celor care propagă astfel de minciuni, pentru a proteja reputația Jurnal TV și pentru a apăra jurnalismul liber și independent în Republica Moldova, însă înțelegem că aceste acțiuni sunt așteptate de persoanele vizate pentru a își populariza falsurile răspândite și pentru a se victimiza de un atac mediatic, împrejurări în care nu vom coborî la nivelul lor. Solicităm publicului să se informeze din surse verificate și să nu cadă pradă acestor încercări de manipulare”, au comunicat reprezentanții Jurnal TV.

***

Natalia Morari a anunțat că va candida la funcția de președinte al Republicii Moldova în iulie 2024. Ea a spus că va participa la scrutin „în calitate de candidat independent”. Detalii AICI. Câteva zile mai târziu, Morari a admis că și-ar putea crea propriul partid. Ea a declarat că eventuala creare a formațiunii politice depinde de rezultatul pe care-l va obține la scrutinul prezidențial. Detalii AICI. Pe 27 august, Comisia Electorală Centrală a înregistrat grupul de inițiativă al Nataliei Morari. Grupul, format din 99 de persoane, primit undă verde pentru a colecta semnături în susținerea candidatei la alegerile prezidențiale. Menționăm, președinte al grupului de inițiativă este Iurie Chiorescu – fost deputat. Detalii AICI.

Natalia Morari a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiuni” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a declarat că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: