VIDEO Mai cald afară, mai puțin consum de gaz? Spînu: „Și Dumnezeu ține cu noi în această perioadă mai complicată”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Mai cald afară, mai puțin consum de gaz? Spînu: „Și Dumnezeu ține cu noi în această perioadă mai complicată”

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale dă asigurări că, îndată ce prețul la gaz va scădea pe piața internațională, se va ajusta tariful și pentru consumatorii din Moldova. În cadrul ediției din 10 decembrie a emisiunii „Bună seara” de la postul național de televiziune, oficialul a remarcat că se înregistrează temperaturi ridicate pentru această perioadă a anului, semn că „și Dumnezeu ține cu noi”.

Andrei Spînu a menționat că a achitat 1800 de lei pentru gazul consumat de familia sa, luna trecută.

„Eu plătesc facturile pe telefon și nu văd factura, văd doar cât a venit. Mi-a venit 1800 de lei pentru luna noiembrie, pe care am achitat-o. Trebuie să recunoaștem că, chiar dacă suntem în decembrie, astăzi au fost 10 grade. Dacă vreți, și Dumnezeu ține cu noi în această perioadă mai complicată”, a răspuns Spînu și a menționat că este printre persoanele care își pot permite să achite facturile „ceea ce, din păcate, nu este situația multor cetățeni”.

Oficialul a mai spus că urmărește, zilnic, evoluția prețului la gaz și a dat asigurări că tariful va scădea, dacă gazul se va ieftini.

„Imediat ce vom vedea că prețul pe piețele internaționale va scădea, vom veni cu solicitarea de a reduce acest tarif. (…) Eu acum nu voi face speculații – ce va fi peste o lună, peste două. Vreau să garantez cetățenilor că nu vom aștepta nicio zi dacă vom vedea că prețul scade și putem achita un tarif mai mic”, a conchis Spînu.

În ceea ce privește auditul internațional anunțat anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat: „La moment, Ministerul Finanțelor lucrează la caietul de sarcini, care vor fi cerințele pentru acest audit. Obiectivul nostru este ca, până la finalul lunii decembrie, să se anunțe licitația finală pentru selectarea companiei. Iar începând de anul viitor – februarie, martie, să înceapă acest audit al datoriei”.

În octombrie, reprezentanții Guvernului Republicii Moldova și ai companiei Moldovagaz, pe de o parte, și cei ai Gazprom, pe de altă parte au ajuns la un acord pentru încheierea unui contract pe un termen de cinci ani pentru furnizarea gazului natural. Moldova s-a ales oricum cu o majorare semnificativă – prețul stabilit în acord fiind de 450 de dolari mia de metri cubi. Din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei față de 4,2 lei cât achitau până acum.

Totodată, vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a anunțat că, potrivit acordului, s-a convenit efectuarea unui audit independent cu privire la datoria Moldovagaz față de Gazprom. Auditul ar urma să se desfășoare în 2022.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: