Anderi Mardari / NewsMaker

VIDEO Mai cald afară, mai puțin consum de gaz? Spînu: „Și Dumnezeu ține cu noi în această perioadă mai complicată”

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale dă asigurări că, îndată ce prețul la gaz va scădea pe piața internațională, se va ajusta tariful și pentru consumatorii din Moldova. În cadrul ediției din 10 decembrie a emisiunii „Bună seara” de la postul național de televiziune, oficialul a remarcat că se înregistrează temperaturi ridicate pentru această perioadă a anului, semn că „și Dumnezeu ține cu noi”.

Andrei Spînu a menționat că a achitat 1800 de lei pentru gazul consumat de familia sa, luna trecută.

„Eu plătesc facturile pe telefon și nu văd factura, văd doar cât a venit. Mi-a venit 1800 de lei pentru luna noiembrie, pe care am achitat-o. Trebuie să recunoaștem că, chiar dacă suntem în decembrie, astăzi au fost 10 grade. Dacă vreți, și Dumnezeu ține cu noi în această perioadă mai complicată”, a răspuns Spînu și a menționat că este printre persoanele care își pot permite să achite facturile „ceea ce, din păcate, nu este situația multor cetățeni”.

Oficialul a mai spus că urmărește, zilnic, evoluția prețului la gaz și a dat asigurări că tariful va scădea, dacă gazul se va ieftini.

„Imediat ce vom vedea că prețul pe piețele internaționale va scădea, vom veni cu solicitarea de a reduce acest tarif. (…) Eu acum nu voi face speculații – ce va fi peste o lună, peste două. Vreau să garantez cetățenilor că nu vom aștepta nicio zi dacă vom vedea că prețul scade și putem achita un tarif mai mic”, a conchis Spînu.

În ceea ce privește auditul internațional anunțat anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat: „La moment, Ministerul Finanțelor lucrează la caietul de sarcini, care vor fi cerințele pentru acest audit. Obiectivul nostru este ca, până la finalul lunii decembrie, să se anunțe licitația finală pentru selectarea companiei. Iar începând de anul viitor – februarie, martie, să înceapă acest audit al datoriei”.

În octombrie, reprezentanții Guvernului Republicii Moldova și ai companiei Moldovagaz, pe de o parte, și cei ai Gazprom, pe de altă parte au ajuns la un acord pentru încheierea unui contract pe un termen de cinci ani pentru furnizarea gazului natural. Moldova s-a ales oricum cu o majorare semnificativă – prețul stabilit în acord fiind de 450 de dolari mia de metri cubi. Din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei față de 4,2 lei cât achitau până acum.

Totodată, vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a anunțat că, potrivit acordului, s-a convenit efectuarea unui audit independent cu privire la datoria Moldovagaz față de Gazprom. Auditul ar urma să se desfășoare în 2022.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: