(VIDEO) Maia Sandu, apel către statele UE: „Să urmeze exemplul SUA și să sancționeeze corupții”
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Maia Sandu, apel către statele UE: „Să urmeze exemplul SUA și să sancționeeze corupții”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a îndemnat statele europene să urmeze exemplul Guvernului SUA și să sancționeze persoanele implicate în corupția sistemică din Moldova. Declarațiile au fost făcute astăzi, 23 noiembrie, la Conferința Profesională Anuală a Partenerilor Europeni Împotriva Corupției/Rețelei Europene a Punctelor de Contact Anticorupție EPAC/EACNN.

În cadrul evenimentului, Maia Sandu susține că corupția reprezintă o amenințare directă pentru securitatea statului.

„Corupția amenință democrația noastră, pune în pericol integritatea teritorială a țării, bunăstarea și viața cetățenilor. Moldova este supusă zilnic acestor manifestări ale corupției și ale războiului hibrid. Grupările corupte și criminale conduse de oameni căutați de justiția din Moldova și care sunt sprijinite de Rusia, încearcă să submineze autoritățile de la Chișinău și să oprească eforturile noastre de a face ordine în sectorul justiției și ai trage la răspundere pe cei care au furat de la cetățeni”, a precizat Președinta.

Lidera de la Chișinău a îndemnat statele europene să se alăture sancțiunilor impuse de Guvernul SUA în privința mai multor entități cu legături din Moldova, întrucât corupția nu ar avea frontiere.

„Recent Guvernul Statelor Unite ale Americii a adăugat câteva nume în lista persoanelor supuse sancțiunilor pentru implicarea lor în corupția sistemică din Moldova. În acest context, fac un apel către statele europene, reprezentate în această sală, să urmeze exemplul SUA și să sancționeeze corupții care fur din banul public și pun în periol stabilitatea și democrația țării noastre. Corupția nu cunoaște granițe”, a declarat Sandu.

De asemenea, șefa statului a informat că în curând Republica Moldova va desemna un procuror de legătură la Hague.

În data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Lista completă AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: