(VIDEO) Maia Sandu, apel către statele UE: „Să urmeze exemplul SUA și să sancționeeze corupții”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a îndemnat statele europene să urmeze exemplul Guvernului SUA și să sancționeze persoanele implicate în corupția sistemică din Moldova. Declarațiile au fost făcute astăzi, 23 noiembrie, la Conferința Profesională Anuală a Partenerilor Europeni Împotriva Corupției/Rețelei Europene a Punctelor de Contact Anticorupție EPAC/EACNN.

În cadrul evenimentului, Maia Sandu susține că corupția reprezintă o amenințare directă pentru securitatea statului.

„Corupția amenință democrația noastră, pune în pericol integritatea teritorială a țării, bunăstarea și viața cetățenilor. Moldova este supusă zilnic acestor manifestări ale corupției și ale războiului hibrid. Grupările corupte și criminale conduse de oameni căutați de justiția din Moldova și care sunt sprijinite de Rusia, încearcă să submineze autoritățile de la Chișinău și să oprească eforturile noastre de a face ordine în sectorul justiției și ai trage la răspundere pe cei care au furat de la cetățeni”, a precizat Președinta.

Lidera de la Chișinău a îndemnat statele europene să se alăture sancțiunilor impuse de Guvernul SUA în privința mai multor entități cu legături din Moldova, întrucât corupția nu ar avea frontiere.

„Recent Guvernul Statelor Unite ale Americii a adăugat câteva nume în lista persoanelor supuse sancțiunilor pentru implicarea lor în corupția sistemică din Moldova. În acest context, fac un apel către statele europene, reprezentate în această sală, să urmeze exemplul SUA și să sancționeeze corupții care fur din banul public și pun în periol stabilitatea și democrația țării noastre. Corupția nu cunoaște granițe”, a declarat Sandu.

De asemenea, șefa statului a informat că în curând Republica Moldova va desemna un procuror de legătură la Hague.

În data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Lista completă AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Reconstituire militară” la Tiraspol: copii în uniforme sovietice și tehnică de război pe fundalul melodiei „Katiușa”

În ciuda apelurilor lansate de autoritățile de la Chișinău, la Tiraspol s-a desfășurat sâmbătă, 21 iunie, o reconstituire a „operațiunii Iași-Chișinău din cel de-al Doilea Război Mondial”. Sute de persoane, inclusiv copii în uniforme sovietice, au participat la eveniment, unde au fost expuse piese de artilerie, tancuri și un lansator de rachete „Katiușa”, potrivit presei locale.

Participanții au cântat și dansat pe melodia „Katiușa”, cunoscută ca un simbol asociat cu armata sovietică.

Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a asistat la „reconstituire”. Solicitat de presa locală să comenteze poziția Chișinăului în raport cu evenimentul, Krasnoselski a declarat că „operațiunea Iași-Chișinău a fost despre eliberare”.

„Operațiunea Iași-Chișinău a fost despre eliberare, nu despre război. În urma ei, România a fost eliberată de ocupația fascistă, iar dictatorul Antonescu a fost executat de români în 1946, fiind condamnat ca criminal de război. Asta este o realitate istorică,” a spus liderul nerecunoscut de la Tiraspol.

Amintim că anterior, când Tiraspolul desfășura „repetițiile” pentru reconstituirea „operațiunii Iași-Chișinău din cel de-al Doilea Război Mondial”, autoritățile de la Chișinău au condamnat aceste acțiuni, pe care le califică drept provocări menite să tensioneze situația și să submineze pacea din regiune.

Solicitat să comenteze situația, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a făcut apel la calm și liniște. El a îndemnat cetățenii de pe malul drept și malul stâng al Nistrului să nu se lase provocați.

„Așa cum guvernul acționează cu înțelepciune, ne dorim ca oamenii atât din stânga cât și din dreapta Nistrului să fie liniștiți, să nu se lase provocați de astfel de acțiuni. Este clar că o asemenea activitate își dorește să provoace tensiuni, o stare de conflict, să ațâțe spiritele și este clar că pentru cetățenii de pe malul drept astfel de activități sunt inacceptabile. (…) Oamenii de pe malul stâng ar fi bine să nu participe la astfel de activități, care nu urmăresc decât niște obiective de ordin politic, care nu sunt de origine națională, din țara noastră. Ele vin de peste hotare, cu instrucțiuni ce trebuie să se facă. Nu ne lăsăm provocați, acesta este mesajul nostru”, a declarat Vodă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: