(VIDEO) Maia Sandu, mesaj pentru judecători și procurori: „Dacă veți alege să puneți bețe în roate, lucrurile oricum vor avansa”
Full Article 4 minutes read

(VIDEO) Maia Sandu, mesaj pentru judecători și procurori: „Dacă veți alege să puneți bețe în roate, lucrurile oricum vor avansa”

Președinta țării Maia Sandu a transmis un mesaj pentru angajații din sistemul judecătoresc și din domeniul organelor de drept. Șefa statului a menționat că aceștia sunt în fața unei alegeri: de a pune umărul și a sprijini reformele în justiție și în combaterea corupției sau de a pune bețe în roate, însă și în acest caz, schimbările vor continua. Oficialul a îndemnat procurorii și judecătorii să „pună umărul” la schimbările care au început deja.

Maia Sandu a participat la deschiderea Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, care se desfășoară pe 18 și 19 noiembrie. Aceasta a susținut un discurs și a menționat că schimbările în aceste domenii au început deja.

„Republica Moldova are șansa reală de a face schimbări profunde, sistemice, în domeniul justiției. Reformarea acestui sector este prioritatea numărul unu a guvernării, dar și a cetățenilor. După mai multe încercări eșuate de a face ordine în justiție, astăzi avem, în sfârșit, ocazia de a mișca carul din loc. Avem toate premisele pentru asta, inclusiv cel mai important lucru – voință politică. Astăzi conducerea țării – președintele, majoritatea parlamentară, guvernul – își dorește ca instituțiile în domeniul justiției să devină funcționale, independente și să acționeze cu integritate și profesionalism”, a menționat președinta țării.

Șefa statului a amintit că pentru asta au votat cetățenii: „Reforma justiției țintește un domeniu anume, dar efectele acesteia vor fi resimțite de toată societatea. Restabilirea încrederii în actul justiției este o precondiție pentru ca oamenii să-și recapete încrederea în statul Republica Moldova. De aceasta depind investițiile în economie, dezvoltarea afacerilor, colectarea impozitelor, calitatea serviciilor publice, într-un final, calitatea vieții cetățenilor în țara noastră”.

Președinta țării a vorbit și despre lupta cu corupția: „Corupția împiedică dezvoltarea țării, ea este una dintre cauzele principale ale sărăciei cu care ne confruntăm. Prioritatea noastră este lupta cu corupția mare, cu infractorii care au transformat instituțiile statului în surse de rentă și venit personal. Dar acest flagel trebuie eliminat la toate nivelurile”.

Maia Sandu a transmis un mesaj pentru angajații din sistemul judecătoresc și din domeniul organelor de drept.

„Schimbările în justiție și în combaterea corupției au început deja și ele vor continua fără nicio ezitare. Și aici am un mesaj pentru angajații din sistemul judecătoresc și din domeniul organelor de drept. Aveți acum de făcut o alegere. Dacă decideți să puneți umărul la schimbare, sunt convinsă că transformarea se va produce mai rapid, în interesul tuturor celor implicați și în beneficiul întregii societăți. Împreună, vom putea schimba spre bine mersul lucrurilor în domeniul justiției. Dacă veți alege să puneți bețe în roate, vreau să vă spun că lucrurile oricum vor avansa pe calea schimbării”, a menționat Sandu.

Președinta țării a menționat și faptul că unii angajați din sectorul justiției și al combaterii corupției ar putea fi descurajați de criticile constante auzite.

„E dureros să auzi critici față de domeniul căruia ai ales să-i dedici cariera și viața. Pentru a scăpa de această critică, trebuie să facem ordine în sector și să reclădim încrederea în justiție. Azi avem un context politic potrivit pentru a realiza acest lucru. (…) A venit timpul să lucrăm împreună pentru a corecta mersul lucrurilor în țara noastră. Astfel vom putea construi împreună un stat funcțional și o țară prosperă, unde toți oamenii au șansa să trăiască bine. Iar într-o țară prosperă, și oamenii din justiție o duc bine și sunt respectați”, a mai spus șefa statului.

Forumul anual „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” este gândit ca un spațiu de discuții și dezbateri între principalii actori din sectorul justiției, politicieni, societatea civilă și partenerii de dezvoltare, în vederea identificării direcțiilor fezabile și eficiente de ameliorare a reformelor anunțate în domeniul justiției și combaterii corupției și reducerea riscurilor aferente acestora.

Forumul este organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), cu sprijinul financiar al Suediei, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: