VIDEO Maia Sandu: Vladimir Putin va fi arestat dacă va intra pe teritoriul Moldovei
Full Article 2 minutes read

VIDEO Maia Sandu: Vladimir Putin va fi arestat dacă va intra pe teritoriul Moldovei

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, a emis mandat internațional de arest, va fi reținut dacă ajunge în Republica Moldova. Cel puțin asta a declarat președinta Republicii Moldova într-un interviu acordat jurnaliștilor străini.

Întrebată de jurnalistul Euronews, Vitalie Cojocari, dacă Vladimir Putin ar fi arestat dacă ar ajunge în Moldova, șefa statului a răspuns afirmativ.

”Da. Republica Moldova este semnatar al acordului Curții Penale, iar Moldova va respecta decizia Curții. Când a început războiul, am aflat la 4 dimineața, la 5 dimineața am fost aici așteptându-i pe membri Consiliului Suprem de Securitate. Și puteam auzi bombele care cădeau. Inițial am crezut că sunt în Odesa, mai târziu am aflat că au fost în Vinița, dar le puteam auzi din acest birou”, a declarat Maia Sandu pentru Euronews.

În luna aprilie, premierul Moldovei Dorin Recean a declarat că Vladimir Putin nu ar primi autorizație de a intra pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, a emis mandat internațional de arest pe numele președintelui rus Vladimir Putin. Totodată, mandat de arest a fost emis și pentru Comisarul pentru Drepturile Copilului al președintelui Rusiei, Maria Lvova-Belova.

Potrivit Tribunalului de la Haga, Putin s-ar face vinovat de crime de război, inclusiv de deportarea ilegală a ucrainenilor din teritoriile Ucrainei ocupate, în Rusia.

Acum, liderul de la Kremlin nu poate să viziteze țările, care au ratificat Statutul de la Roma și statele care recunosc jurisdicția Tribunalului de la Haga (123 de state, marcate cu verde pe hartă). Acestea sunt toate țările europene, toată America de Sud (inclusiv aliați ai Rusiei precum Venezuela), Tadjikistan, Brazilia, Africa de Sud, precum și Afganistan, Republica Centrafricană și Nigeria.

Totodată, Armenia spune că nu-l va aresta pe Vladimir Putin dacă acesta le va vizita țara.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: