Ecaterina Dubasova/NewsMaker

VIDEO Marș feminist 2025 la Chișinău, cu ocazia zilei de 8 martie

Cu ocazia zilei de 8 martie, zeci de activiști – femei și bărbați, au participat la cea de-a XI-a ediție a Marșului Feminist, care s-a desfășurat la Chișinău. Sloganul acestei ediții este „Educația sexuală e vitală, nu opțională!”.

Activiștii și-au dat întâlnire în fața centrului comercial UNIC. Traseul a cuprins opriri de câteva minute în fața Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale, a Primăriei municipiului Chișinău, a Guvernului și a Parlamentului, apoi Ambasadei Rusiei. Marșul s-a încheiat în scuarul de la intrarea în Parcul Dendrarium.

Printre solicitările participanților se numără:
– introducerea treptată a educației sexuale ca obiect de bază în școlile din Republica Moldova;
– includerea unor subiecte esențiale în curriculumul de educație sexuală, printre care:
Relații sănătoase, Senzualitate și identitate de gen, Sănătate reproductivă, Prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), Prevenirea abuzurilor și violenței.
– crearea unui grup de lucru pentru dezvoltarea curriculumului la disciplina Educație sexuală (grup care să includă reprezentanți ai: Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Sănătății, psihologi, cadre didactice, elevi).

8 martie este Ziua Internațională a Femeii, o zi dedicată recunoașterii drepturilor și realizărilor femeilor din întreaga lume. A fost stabilită oficial de ONU în 1977, dar are rădăcini în mișcările pentru drepturile femeilor de la începutul secolului XX. Inițial, a fost o zi de luptă pentru egalitate, drept de vot și condiții mai bune de muncă. Astăzi, este marcată prin evenimente, proteste și gesturi de apreciere față de femei, dar și ca un prilej de a reflecta asupra progreselor și provocărilor legate de egalitatea de gen.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Temu, sub lupa Comisiei Europene: platforma riscă amendă pentru vânzarea de produse ilegale

Comisia Europeană a stabilit, preliminar, că platforma chineză de comerț online Temu permite vânzarea de produse ilegale în UE. Dacă aceste concluzii vor fi confirmate, compania riscă o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.

Platforma Temu este acuzată că nu a evaluat în mod corespunzător riscurile de vânzare a produselor ilegale pe piața sa. Astfel, CE a constatat, în urma unei analize preliminare, că Temu ar fi încălcat Legea privind serviciile digitale (DSA). Potrivit instituției, există dovezi că „platforma prezintă un risc major pentru consumatorii din UE, care s-ar putea confrunta cu produse ilegale”.

„Mai precis, analiza unui exercițiu de client misterios efectuată de Comisie a constatat că este foarte probabil ca consumatorii care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii și produsele electronice de mici dimensiuni”, se arată în comunicat.

Dacă aceste concluzii preliminare vor fi confirmate, Comisia va decide că Temu încalcă articolul 34 din Legea privind serviciile digitale, ceea ce ar atrage o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală anuală, precum și obligația de a elimina încălcările constatate.

Menționăm că procedura împotriva Temu pentru vânzarea de produse ilegale în UE a fost inițiată încă din noiembrie 2024.

Plângerea sublinia că platforma nu dispune de sisteme suficient de sigure pentru a împiedica reapariția vânzătorilor necinstiți. De asemenea, Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de tacticile agresive de vânzare ale Temu, cu un „design care creează dependență”, inclusiv prin „recompense de tip joc”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: