„Nu au nicio șansă”. Dodon, după ce Procuratura a anunțat că a fost pus sub învinuire în dosarul „Energocom”
Full Article 4 minutes read

„Nu au nicio șansă”. Dodon, după ce Procuratura a anunțat că a fost pus sub învinuire în dosarul „Energocom”

După ce Procuratura Generală (PG) a anunțat că fostului șef al statului Igor Dodon i-a fost înaintată învinuirea în dosarul „Energocom”, cel vizat reacționează. Dodon spune că s-a luat decizia de a-l pune sub învinuire, pentru că nu s-ar fi găsit probe în dosarul în care este învinuit pe câteva capete de acuzare. „Nu au nicio șansă și ei știu”, a spus Dodon. 

Fostul șef al statului declară că astăzi a fost invitat la Procuratura Generală pe dosarul care a fost deschis pe cauza din 2008, 14 ani în urmă.

„Este vorba despre procurarea energiei electrice din Ucraina. Au luat decizia să meargă și pe acest dosar pentru că nu le-a reușit pe cel de câteva capete de acuzare, pentru că nu găsesc probe. Au hotărât să preseze și să meargă mai activ și pe acest dosar. Nu au nicio șansă și ei știu”, a spus Dodon.

Comparativ cu ceea ce face actualul ministru al Infrastructurii Andrei Spînu, atunci 14 ani în urmă noi am cumpărat energie electrică mai ieftină decât multe țări din regiune – a adăugat ex-președintele țării.

Dodon a mai spus că dacă lui i-a fost înaintată învinuirea pe cazul care a avut loc cu 14 ani în urmă „atunci pe cazurile recente de procurare a gazului la preț unde nu-i clar de unde, energie electrică prin acorduri secrete… conducerea de vârf a țării și actualul ministru trebuie să fie pusă sub învinuire în fiecare zi și cred că vor fi puse mai târziu”, a conchis Dodon.

***

Procuratura Generală a anunțat că pe 27 iunie 2022, fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon i-a fost înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică în interesul unui grup criminal organizat, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

Mai exact, Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, a semnat avizul în baza căruia, în mai 2008 de către directorul general al SA „Energocom” a fost încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, cu o compania străină Ungaria, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009. Toate acestea au fost contrar prevederilor art. 82 al Legii nr. 1134 din 02.04.1997 cu privire la societățile pe acțiuni.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA „Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Concomitent, comunică Procuratura, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

De menționat că pe 21 iunie curent, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au luat decizia că fostul președinte Igor Dodon va mai sta încă 30 de zile în arest preventiv la domiciliu. Igor Dodon figurează într-un dosar penal în care este învinuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală. Asta după ce în mai 2020 deputatul Iurie Reniță a publicat un video în care se vede cum Igor Dodon primește o pungă neagră de la fostul politician Vlad Plahotniuc.

În dosarul „Kuliok” este vizat și fratele Galinei Dodon, Petru Merineanu, care a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13, precum și soția fostului șef al statului, Galina Dodon, căreia i se încriminează complicitate la îmbogățire ilicită. Oamenii legii susțin că fostul cuplu prezidențial ar deține personal și prin intermediari bunuri care depășesc suma de 21 mln de lei. Asta cu toate că au declarat venituri de doar 3 mln lei. După audierea din 16 iunie, fostei prime-doamne a Republicii Moldova i-a fost aplicată interdicția de a părăsi țara pe un termen de 60 de zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: