VIDEO „Nu, nu o să dea bani”: Cum Dodon a mințit în direct un cetățean care a vrut să afle dacă va beneficia de sprijin la iarnă. Reacția Guvernului
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Nu, nu o să dea bani”: Cum Dodon a mințit în direct un cetățean care a vrut să afle dacă va beneficia de sprijin la iarnă. Reacția Guvernului

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, în prezent secretar executiv al Partidului Socialiștilor (PSRM), a fost întrebat, pe 27 august, dacă moldovenii care se încălzesc cu combustibil solid – lemn și cărbune – vor beneficia de ajutor de la stat, în perioada rece a anului. Deși proiectul supus votului și aprobat de Guvern în aceeași zi prevede compensații majorate inclusiv pentru această categorie de cetățeni, fostul președinte a spus: „Nu, din păcate”. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „În direct cu Igor Dodon”, din 27 august.

Dodon a prezentat, tradițional, în cadrul emisiunii, „principalele” subiecte care au marcat săptămâna. După „raport”, fostul șef de stat a trecut la partea: întrebare-răspuns. După câteva întrebări, Dodon a dat citire unui mesaj lăsat de un cetățean, care a vrut să afle de la fostul președinte dacă moldovenii care se încălzesc cu lemn vor beneficia de ajutor în această iarnă.

Întrebarea dată și citită de Dodon: „Bună ziua, domnule Dodon. Ieri Guvernul a aprobat plata pentru timpul rece, dar noi care ne încălzim cu lemne, o să primim bani?”

Răspunsul lui Igor Dodon: „Nu, Alexandru, Guvernul a spus că nu o să dea bani pentru perioada rece a anului, cu regret”.

Menționăm că răspunsul oferit de fostul președinte este un fals, în condițiile în care Guvernul Republicii Moldova a propus, iar astăzi aprobat, un proiect de lege care prevede oferirea compensațiilor pentru moldoveni în acest sezon rece. De ajutor vor beneficia, fă asigurări Guvernul, atât cetățenii care se încălzesc cu energie termină și electrică (gaz și lumină), cât și cei care se încălzesc cu combustibil solid (lemn și cărbune).

„Guvernul va acorda ajutor pentru perioada rece a anului sub formă de plată monetară lunară și compensație în factură. În acest an, Guvernul va pune în aplicare un mecanism unificat de compensare, ca să nu fie forme diferite de alocare a acestui ajutor. Acesta va include compensații aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică sau electrică, dar și un ajutor lunar, sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibil solid, de exemplu lemne lemn sau cărbune”, a declarat consilierul premierului Dorin Recean, Daniel Vodă, în conferința de presă susținută după ședința Executivului din 27 octombrie.

Guvernul anunță că compensațiile urmează a fi acordate în baza cererilor depuse de cetățeni pe portalul compensatii.gov.md. Platforma va fi disponibilă pentru înregistrări începând cu 1 noiembrie. Este important să remarcăm că, în acest an, spre deosebire de anul precedent, cetățenii care nu se vor înregistra pe platforma respectivă nu vor putea beneficia de ajutor în perioada rece a anului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: