VIDEO Numărul reținuților în dosarul „actelor cadastrale” a ajuns la 14. CNA a publicat imagini filmate cu camera ascunsă
Full Article 3 minutes read

VIDEO Numărul reținuților în dosarul „actelor cadastrale” a ajuns la 14. CNA a publicat imagini filmate cu camera ascunsă

A fost reținută a 14-a persoană în dosarul „actelor cadastrale”. Este vorba despre un agent imobiliar care a fost plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore. Tot astăzi, Agenția Servicii Publice a anunțat că va oferi tot sprijinul necesară în anchetă. Totodată, reprezentanții Centrului Național Anticorupție au publicat imagini înregistrate cu camera ascunsă. Vă avertizăm că înregistrarea conține limbaj licențios.

În imaginile publicate de CNA se vede cum mai multe persoane numără bani și discută despre eliberarea actelor permisive pentru cumpărarea-vânzarea imobilelor.

ASP a publicat o declarație prin care anunță că va sprijini buna desfășurare a anchetei.

„Agenția Servicii Publice își dorește ca acest dosar, de rând cu celelalte pornite de organele procuraturii și Centrul Național Anticorupție pe abuzurile și faptele de corupție de la ASP, să ajungă în instanțele de judecată. Accentuăm deschiderea continuă pentru investigarea și combaterea cazurilor de nerespectare a legislației. Agenția Servicii Publice întreprinde multiple măsuri de prevenire și combatere a corupției în cadrul subdiviziunilor subordonate instituției, precum și acordă în mod sistematic sprijin și asistența necesară organelor abilitate în identificarea eventualelor fapte coruptibile și incidentelor de integritate, comise  de angajaţi”, se arată într-o declarație publicată pe site-ul ASP.

Amintim că CNA a anunțat pe 20 decembrie desfășurarea a circa 70 de percheziții în care erau vizate birourile de serviciu, domiciliile și automobilele mai multor persoane. Este vorba despre angajați ai oficiilor cadastrale din cadrul Agenției Servicii Publice, brokeri imobiliari și ipotecari, persoane fizice și juridice, care, în complicitate cu un fost agent imobiliar facilitau procedura de obținere a actelor cadastrale.

În fapt, CNA și procurorii anticorupție au cercetat câteva sute de episoade în care organizatorul schemei facilita eliberarea actelor permisive pentru cumpărarea-vânzarea imobilelor, eludând procedura legală de programare prealabilă și pretinzând de la clienții săi sume ilicite de bani pentru a corupe angajații ASP.

Printre solicitanții de acte erau persoane fizice, juridice și agenți cadastrali care cereau eliberarea actelor fără asigurarea prezenței fizice necesare a proprietarilor și fără o procură oficială pentru ridicarea acestora. Pentru a obține documentele, aceștia apelau la organizatorul schemei și îi ofereau mijloace financiare pentru următoarele servicii: înregistrarea unui contract la termen standard (10 zile) – 900 de lei (taxa oficială la ASP este de 260 lei); extras din Registrul bunurilor imobile şi certificatul privind valoarea bunului imobil la termen standard (3 zile) – 500 de lei (taxa oficială este de 250 lei); înregistrarea unui contract la termen standard (10 zile), extras din Registrul bunurilor imobile şi a certificatului privind valoarea bunului imobil la termen standard (3 zile) – 1400 lei (taxa oficială pentru asemenea servicii prestate de ASP este de 500 lei). Din sumele pretinse, organizatorul achita taxa de stat, corupea funcționarii și încasa comisionul pentru sine.

.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: