VIDEO Obligați să participe la parada lui Șor? Comratul „sărbătorește” 10 ani de la cele două referendumuri ilegale
Full Article 3 minutes read

VIDEO Obligați să participe la parada lui Șor? Comratul „sărbătorește” 10 ani de la cele două referendumuri ilegale

Începând cu ora 11:00, la Comrat, va avea loc un marș, urmat de un concert în centrul orașului. Motivul este celebrarea a 10 ani de la două referendumuri – consultativ și un referendum legislativ. În autonomie a fost declarată zi liberă. Corespondenții NewsMaker au discutat cu mai mulți oameni, la gara de la Comrat, aduși cu transport organizat. Unul dintre aceștia a spus că a fost obligat să participe la acțiunea organizată de conducerea autonomiei.

„Pe noi ne-au obligat să venim, mai ales că astăzi avem zi liberă”, a comunicat un bărbat.

Întrebat cine l-a obligat și dacă au fost emise ordine în acest sens, el a răspuns: „Verbal. (…) Noi nu putem proba aceasta. (…) Amenințări nu au fost, dar…”.

UPDATE: Adjunctul bașcanului, Victor Petrov, a numit falsă informația că oamenii au fost aduși organizat la marș. „Nu este adevărat. Toți au venit de bunăvoie. Sunt oameni simpli, ai Găgăuziei”, a reacționat Petrov.

VIDEO Obligați să participe la parada lui Șor? Comratul „sărbătorește” 10 ani de la cele două referendumuri ilegale

Amintim, profesorii și elevii claselor liceale din Găgăuzia au fost obligați să participe pe 2 februarie la marș. Motivul este celebrarea a 10 ani de la două referendumuri – consultativ (referitor la aderarea la Uniunea Vamală a Rusiei, Belarusului și Kazahstanului de atunci) și un referendum legislativ (cu privire la dreptul Găgăuziei la autodeterminare externă în cazul pierderii independenței Moldovei – ambele referendumuri fiind declarate ilegale). Un document al Direcției Generală Învățământ Găgăuzia în care se dau dispoziții în acest sens a fost publicat de presa din autonomie. În reacție, Ministerul Educației și Cercetării a cerut „să nu fie perturbat procesul educațional”. De asemenea, instituția a precizat că va sesiza organele de drept în legătură cu acțiunile conducerii Direcției.

Chișinăul consideră referendumurile, din 2024 – din autonomia găgăuză, ilegale.

***

Menționăm, în 2023, bașcan al Găgăuziei a fost ales Evghenia Guțul. Aceasta a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie 2023, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu a fost însă conducerea de vârf a Republicii Moldova. Ulterior, bașcana a făcut apel la autoritățile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală, după ce anterior a declarat pentru presa de la Moscova că s-ar putea să nu fie inclusă în componența Cabinetului de miniștri, din cauza faptului că face parte din echipa politicianului fugar Ilan Șor, condamnat la închisoare în dosarul „Frauda Bancară”. Tot atunci, Guțul a spus că numirea sa în componența echipei guvernamentale „este o chestiune secundară, care va rămâne pe conștiința Maiei Sandu”.

În septembrie 2023, președinta Maia Sandu a spus că nu vede niciun motiv de ce să se grăbească în semnarea decretului prin care Evghenia Guțul va ajunge să se alăture echipei guvernamentale de la Chișinău. Potrivit șefei statului, sunt mai multe întrebări cu privire la noul bașcan, răspunsurile cărora sunt așteptate de la procurori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: