Profesorii și elevii din Găgăuzia, obligați să participe la marșul dedicat referendumului din 2014. Reacția Ministerului Educației
Full Article 3 minutes read

Profesorii și elevii din Găgăuzia, obligați să participe la marșul dedicat referendumului din 2014. Reacția Ministerului Educației

Profesorii și elevii claselor liceale din Găgăuzia au fost obligați să participe pe 2 februarie la un marș pentru a marca aniversarea referendumului din 2014. Un document al Direcției Generală Învățământ Găgăuzia în care se dau dispoziții în acest sens a fost publicat de presa din autonomie. În reacție, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a cerut „să nu fie perturbat procesul educațional”. De asemenea, instituția a precizat că va sesiza organele de drept în legătură cu acțiunile conducerii Direcției.

Portalul Nokta a intrat în posesia unui document semnat de șefa Direcției Generale Învățământ Găgăuza Natalia Cristeva. Potrivit ordinului, directorii tuturor celor 44 de instituții de învățământ din autonomie sunt obligați să organizeze participarea cadrelor didactice și a elevilor din clasele liceale la marșul „consacrat aniversării a 10 ani de la referendumul din 2014”. Evenimentul va avea loc la Comrat, pe 2 februarie.

Alți 88 de directori și directori adjuncți (câte două persoane din cele 44 de instituții de învățământ) sunt obligați să participe la forumul „Exprimarea voinței poporului Găgăuziei: realizări, perspective și experiența anului 2014”. Forumul va avea loc în aceeași zi la Casa de Cultură din Comrat.

Reacția Ministerului Educației

În seara de 30 ianuarie, Ministerul Educației a anunțat că s-a sesizat din oficiu cu privire la informațiile despre ordinul Direcției Generale Învățământ Găgăuzia.

MEC solicită Direcției Generale Învățământ Găgăuzia, directorilor instituțiilor publice de învățământ general și cadrelor didactice să nu admită perturbarea procesului educațional la data de 02 februarie 2024. Totodată, MEC informează despre faptul că urmează a fi sesizate organele de drept în privința acțiunilor factorilor de deciziei din cadrul Direcției Generale Învățământ Găgăuzia cu referire la inițiativa de implicare a elevilor în participare la evenimentul din 02 februarie 2024”, se arată în comunicatul emis de instituție.

Totodată, MEC a subliniata că, potrivit Codului educației al Republicii Moldova, personalul didactic şi de conducere are următoarele obligaţii:

– să nu facă şi să nu admită propagandă şovină, naţionalistă, politică, religioasă, militaristă în procesul educaţional;

– să nu implice elevii şi studenţii în acţiuni politice (mitinguri, demonstraţii, pichetări).

Referendumul din 2014

Amintim că, pe 2 februarie 2014, în Găgăuzia a avut loc un referendum la care locuitorii autonomiei au răspuns la întrebarea dacă este mai bine pentru Republica Moldova să adere la UE sau la Uniunea Vamală Euroasiatică. De asemenea, aceștia și-au exprimat părerea cu privire la necesitatea ca autonomia să aibă o lege privind dreptul la autodeterminare „în cazul în care Moldova își va pierde independența”.

În rezultat, 97% dintre participanții la plebiscit au votat împotriva eurointegrării țării și în favoarea aderării la Uniunea Vamală Euroasiatică. Iar peste 98% au votat pentru ca Găgăuzia să devină automat un stat independent „în cazul în care Moldova își pierde suveranitatea”.

Chișinăul consideră referendumul din autonomia găgăuză ilegal. Cu toate acestea, în 2017, Adunarea Populară a Găgăuziei a decis să declare 2 februarie zi liberă în autonomie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: