VIDEO „Paturile pline cu apă, mobila plină cu apă”. 50% din casele unui sat din Edineț au rămas fără acoperișuri în urma furtunii
Full Article 7 minutes read

VIDEO „Paturile pline cu apă, mobila plină cu apă”. 50% din casele unui sat din Edineț au rămas fără acoperișuri în urma furtunii

Ploaia și furtuna puternică a distrus mai multe locuințe din raionul Edineț. În satul Alexăndreni, 50 la sută din case au rămas fără acoperișuri. Și în comuna Bleșteni, fiecare a doua casă a fost afectată. S-au înregistrat pagube și în orașul Edineț, inclusiv la o benzinărie. Totodată, potrivit edilului, au fost afectate casele refugiaților. „Sunt distruse în totalitate, în proporție de 100 de procente, practic deja nu mai au unde sta”, a comunicat primarul. Oamenii cer ajutor de la autoritățile centrale. 

Nordnews scrie că furtuna puternică din seara de 25 iulie a făcut ravagii în mai multe localități din raionul Edineț. Se menționează că vijelia a rupt mai mulți copaci, a smuls acoperișuri, a avariat automobile și a blocat drumuri locale. În comuna Bleșteni fiecare a doua casă a fost afectată.

M-am speriat, m-am trântit jos. Parcă era incendiu. Eu am 82 de ani, dar eu nu am văzut de acestea. Iaca casa mi-a descoperit-o. (…) În casă tot e ud, a intrat apa. (…) Nu îmi trebuie nimic, numai să îmi acopere casa să am unde sta”, a spus o locuitoare a comunei Bleșteni.

O altă locuitoare a comunei a declarat, în lacrimi, că locuința ei are un an de când a fost acoperită.

Tot e rupt, în casă tot a curs. Dacă a fost cantitate mare de apă… Noi aseară cu fata nu am avut unde să dormim, paturile pline cu apă, mobila plină cu apă, laminatul tot e umflat, pereții toți curși. Grozăvie„, a comunicat femeia.

Strașnic e puțin spus, aceasta e potop, e tragedie mare”, a adăugat un locuitor al comunei.

Alexandru Gladeniuc, activist civic, a declarat că „dacă la momentul de față, structurile de stat – Președinția, Parlamentul și Guvernul – nu o să atragă o atenție deosebită problemelor care le au locuitorii din comuna Bleșteni, ei singuri cu forțele proprii nu o să se descurce”: „Ardezie trebuie practic din 50 de gospodării la fiecare gospodărie. De la 5, 7 până la 30 de bucăți. S-au descoperit case complet”.

Potrivit sursei, autoritățile publice locale s-au mobilizat și au mers din casă în casă ca să estimeze pagubele provocate de furtună. Primarul comunei Bleșteni Liviu Beltlei a menționat că „oamenii așteaptă ajutor”: „Deblocăm drumurile, în toate satele drumurile sunt blocate, tăiem copacii, stâlpii sunt pe jos, firele electrice”.

TVN scrie că și oamenii din Alexăndreni, raionul Edineț, sunt la culmea disperării. Vântul puternic a lăsat fără acoperișuri peste 50 la sută dintre casele din sat.

O femeie în vârstă de 90 de ani a menționat că la câteva zile după ce a finalizat lucrările de reparație în casă furtuna i-a distrus locuința.

A plouat lângă horn și s-a scurs totul, iar eu sunt singurică, femeie de 90 de ani. (…) Cum să nu mă sperii, să-mi cadă podul în cap și să mă omoare aici”, a comunicat ea.

Gheorghe Caraulan, locuitor al satului Alexăndreni, a precizat că trăiește pentru a două oară această dramă. Acum 16 ani, casa lui a mai rămas fără acoperiș, tot din cauza calamităților naturale. Bărbatul a spus că va avea nevoie de timp și mulți bani pentru a repara tot ce a fost stricat în jumătate de oră: „Un vânt foarte puternic și a rupt ardezia de pe casă, a rupt pomii, a scos pomii din rădăcină, chiar din grădină. În casă a plouat și a inundat pereții, podeaua. Și saraiul și casa, foile de ardezie s-au rupt cu tot cu lemn”.

Și orașul Edineț a avut mult de suferit, inclusiv o stație PECO din oraș.

Aseară în urma furtunii a fost defectat gazul, a durat vreo jumătate de oră, a fost închis. Strângem tot dimprejur ce a mai rămas și așteptăm să vină comanda noastră să repare tot ce s-a stricat”, a spus reprezentantul benzinăriei.

Potrivit sursei, autoritățile locale au prevăzut în bugetul de rezervă puțin peste un milion de lei pentru acorda ajutor oamenilor după intemperie. Banii, însă, sunt prea puțini pentru a lichida consecințele furtunii. Doar în parcul orașului furtuna a cauzat pagube de sute de mii de lei.

Am retras tot fondul de rezervă, aproximativ 1 milion de lei pe care îl dăm atât cât este posibil, am comandat deci anumite lucruri care să le dăm oamenilor ca să-și pună pe acoperiș unde au fost scoase, pentru că 1/3 din acoperișuri au fost afectate. Până când estimăm doar pagubele majore, cele minore încă nu atragem atenție. (…) Căsuțele refugiaților sunt afectate toate și sunt distruse în totalitate, în proporție de 100 de procente, practic deja nu mai au unde sta, vedem ce facem și cu refugiații”, a menționat primarul municipiului Edineț Constantin Cojocari.

În cadrul unei intervenții pe rețelele de socializare, pe 26 iulie, Cojocari a mai spus că a vorbit cu premierul pentru a vedea ce se poate de întreprins pe linia Guvernului.

Pe 27 iulie, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au declarat că cele mai multe pagube au fost înregistrate în raionale Edineț, Soroca, Dondușeni, Râșcani și Drochia. În raionul Edineț, localitatea Terebna au fost afectate acoperișurile a 30 de case de locuit, iar în orașul Cupcini, în urma vântului puternic au afectate acoperișurile a mai multor blocuri de locuit, a școlii de arte, a grădinițe de copii și a gimnaziului. De asemenea, în localitatea Viișoara, ploile au distrus circa 70 ha cu grâu și porumb. În alte localități ale raionul Edineț, cum ar fi Brânzeni, Chetroșica, Bleșteni, Burlănești, Ruseni în urma furtunii au fost deteriorate acoperișurile mai multor clădiri, printre care gimnazii, grădinițe, depozite, primării dar și centre culturale.

În raionul Soroca, localitatea Bădiceni, în timpul intemperiilor, vântul puternic a smuls parțial 58 foi de ardezie și 25 m2 de țiglă metalică de pe acoperișul Centrului de plasament temporar pentru persoane cu dezabilități. Tot aici, a fost deteriorat acoperișul unui depozit, fiind smulse 129 foi de ardezie și 47 foi de ardezie de pe acoperișurile a 9 case de locuit. De asemenea, în satul Hristici, rafalele de vânt și ploile abundente au afectat circa 12 hectare de livadă cu meri.

În urma intensificării vântului, în seara zilei de 25 iulie, în mai multe localități din raionul Râșcani, au fost deteriorate acoperișurile a peste 50 case de locuit și a 14 depozite agricole. Totodată, în localitatea Zăicani, intemperiile au distrus mau multe hectare de culturi agricole, printre care 213 ha de floarea soarelui, 60 ha de livezi și 36 ha de porumb.

Rafalele de vânt au adus prejudicii și în localitatea Baraboi, raionul Dondușeni, unde a fost afectate circa 60% din acoperișul gimnaziului, acoperișurile a două depozite de cereale, dar și a 4 case de locuit. Tot în raionul Dondușeni, localitatea Tîrnova, vântul puternic a smuls circa 300 foi de ardezie de pe acoperișul unei fabrici avicole.

În urma precipitațiilor abundente, în mai multe localități din raionul Drochia, au fost înregistrate deteriorări a acoperișurilor mai multor construcții, printre care 10 depozite, 2 grădinițe de copii, 2 primării, dar și 13 case de locuit.

La 27 iulie, către ora 06:00, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, rămân deconectate 51 localități din 10 raioane.

***

În cadrul ședinței de Guvern din 26 iulie, premierul Dorin Recean a solicitat Ministerului de Interne să accelereze lucrul Comisiilor Situațiilor Excepționale locale „în așa fel încât astăzi pe parcursul zilei să colectăm toate necesitățile, în special pentru ardezie, materiale de construcție”. „S-au azi după masă, sau mâine, să putem să aprobăm distribuirea din rezervele de stat a ceea ce este necesar ca urgent să reparăm casele oamenilor”, a menționat el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: