VIDEO Prima reacție a Guvernului la pelerinajele în Rusia: „Să ne rugăm pentru țara noastră, nu pentru cei care instigă la război”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Prima reacție a Guvernului la pelerinajele în Rusia: „Să ne rugăm pentru țara noastră, nu pentru cei care instigă la război”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a comentat pelerinajul preoților din Moldova în Federația Rusă. Potrivit lui Vodă, fiecare cetățean este liber să călătorească unde dorește, totuși Mitropolia Moldovei trebuie să explice dacă vizitele preoților sunt sau nu organizate și dacă există un alt scop decât cel declarat. Explicațiile sunt necesare, a menționat Vodă, ca să nu avem suspiciuni că preoții au o altă agendă decât cea anunțată. Reprezentantul Guvernului a mai adăugat că acum „trebuie să ne rugăm pentru binele țării noastre” și nu „pentru cei care instigă la război”. 

„Evident, biserica este separată de stat dar, totodată, este o pildă creștinească care spune că nu trebuie să faci niciodată rău bisericii, nu trebuie să faci rău credinței și sper tare mult că și preoții care urmează această cale – o cale într-o țară care realizează război pe continentul european – la fel să țină cont de această pildă creștinească pe care o vedem. Deci, în cazul de față fiecare cetățean desigur că este liber să călătorească unde dorește dar totodată este absolut justificat interesul public în cazul acestor vizite pentru a identifica dacă nu sunt vizite organizate, dacă nu există un alt scop decât cel declarat și este tare important ca în vederea diluării la toate mesajele astea să se vină cu o comunicare clară, precisă, punctuală din partea responsabililor clerului ca să nu avem suspiciuni că preoții au o altă agendă decât cea anunțată”, a comunicat Vodă în timpul unor declarații de presă.

El a ținut să mai adauge că, acum, „trebuie să dăm dovadă de unitate, trebuie să ne gândim la interesele Republicii Moldova și să ne rugăm pentru binele țării noastre, nu pentru cei care instigă la război sau cei care promovează războiul în zona noastră”.

În dimineața zilei de 20 august, mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de reporterii TVR Moldova pe Aeroportul Internațional Chișinău. Preoții au refuzat să dezvăluie destinația, scopul și sursa de finanțare a călătoriilor. Potrivit surselor deschide.md, aceștia ar fi plecat în pelerinaj la Moscova și ar urma să meargă la Patriarhia rusă, iar la întoarcere vor primi carduri eliberate de Promsviazbank, pe care li se promite că vor primi salarii și ajutoare pentru biserică. Aceste călătorii ar fi finanțate de oligarhul fugar Ilan Șor, cu sprijinul Patriarhiei de la Moscova, și ar avea ca scop mituirea preoților pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă. Totodată, portalul deschide.md a menționat cu referire la surse că în perioada august-septembrie 2024 sunt programate mai multe deplasări ale preoților din Mitropolia Moldovei către Rusia.

Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a confirmat pentru NewsMaker că acești preoți pleacă în pelerinaj „la mai multe mănăstiri din Federația Rusă”, dar nu a putut să comunice dacă vizitele au de fapt scopuri politice. Totuși, el a menționat că odată cu începerea campaniei electorale va monitoriza cu atenție acțiunile acestor clerici. Ioan Moșneguțu a mai spus că Mitropolia Moldovei nu este organizatorul pelerinajului și el nu știe cine se ocupă de călătoria preoților.

O sursă care a preferat să rămână anonimă a declarat pentru NewsMaker că „printre clericii care au plecat la Moscova sunt și preoți din Ungheni, însă o parte dintre ei au refuzat să plece în călătorie atunci când au auzit că aceasta este organizată și achitată de Ilan Șor”. Detalii la acest subiect AICI.

Pe 21 august, Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, a declarat că preoții care s-au întors deja din Rusia „au negat orice formă de ajutor financiar primit din partea celor care i-au găzduit”. Deși nu a comunicat detalii despre cei „care i-au găzduit”, Mitropolia a ținut să menționeze că nu s-a ocupat de organizarea pelerinajului și a atenționat preoții săi „asupra responsabilității lor de a rămâne neutri și de a nu se implica în acțiuni politice”. Detalii AICI.

NewsMaker a întrebat Serviciul de Informații și Securitate dacă urmărește aceste vizite și dacă pelerinajele au scopuri politice. Deocamdată nu avem un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: